BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilövik a medvék ötödét a svédek

Környezetvédők szerint túl sok vadászengedélyt adtak ki Svédországban. A medve a túlzott vadászat miatt egyszer már majdnem kipusztult az országban. Ráadásul a kilövési engedélyek magas száma az európai uniós jogot is sértheti.

A medveállomány 20 százalékára adott kilövési engedélyt a szerdán kezdődő vadászidény kezdetén Svédország, a környezetvédők tiltakozása ellenére. Ha a csaknem 500 engedélyt felhasználják a vadászok, a svéd medvepopuláció kétezerre csökkenhet, ami majdnem 40 százalékkal alacsonyabb a 2008-asnál.

Brown,Bear,In,The,Summer,Forest, medve
A medve egyszer már majdnem eltűnt Svédországból a túlzott vadászat miatt / Fotó: Shutterstock

Környezetvédők szerint a kiadott engedélyek magas száma a trófeagyűjtők érdekeit szolgálja, a svéd vadgazdálkodás pedig az állatok megóvása helyett azok megölését jelenti.

Egyre több medve kilövésére adnak engedélyt

A barna medvék csaknem kihaltak Svédországban a vadászat miatt a múlt század húszas éveire, ám az állatok megőrzése érdekében tett intézkedések hatására számuk 3300-ra nőtt 2008-ra. Azonban az elmúlt öt évben egyre több és több vadászengedélyt adtak ki, tavaly már 722 medvét öltek meg. 

Idén ugyan csak 486 medve kilövését engedélyezték, de többet lőhetnek ki, ha a medvék haszonállatokat veszélyeztetnek.

2022 novemberében született egy törvény, mely nagyobb hatalmat adott a helyi vadásztársaságok kezébe a nagy ragadozók, köztük a medvék kontrollálása terén. Az elmúlt években pedig több száz farkast és hiúzt lőttek ki szerte az országban, ami szintén felkeltette az ökológusok aggályait – írja a The Guardian.

A Svéd Vadász és Vadgazdálkodási Szövetség kommunikációs vezetője, Magnus Rydholm szerint csak a svéd kormány iránymutatását követik, és fontosnak tartják megtalálni az egyensúlyt az emberek és a nagy ragadozók között. Más vadászok ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy túl sok medvére adnak kilövési engedélyt. Ha jövőre is hasonló mennyiségű medvét kapnak puskavégre, akkor az állatok száma közel kerülhet ahhoz az 1400-as számhoz, mely a svéd környezetvédelmi hivatal szerint az életképes populáció fennmaradásához szükséges.

A barna medvék Európa-szerte szigorúan védett állatok, így a svéd környezetvédők szerint a túlságosan magas kvóta uniós szabályokat is sért. Félő, hogy a medvék sorsa hasonló lesz, mint a jávorszarvasoké, melyek száma mintegy 60 százalékkal csökkent a múlt század vége óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.