BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Billy McFarland Visits "Jesse Watters Primetime"

Tényleg újrarendezik a katasztrofális Fyre Festivalt, de maradt millió dolláros kérdés

Olyan kérdések vannak még nyitva, mint hogy hol és mikor lesz a fesztivál, és hogy kik lépnek majd fel. Az első Fyre Festival után csalásért elítélt Billy McFarland szerint azonban biztosan megtartják a rendezvényt.

A 2017-es Fyre Festival igazi katasztrófaként vonult be a köztudatba, hiszen a szupermodellekkel reklámozott luxusfesztivál ígéreteiből olyannyira nem valósult meg semmi, hogy a főszervező Billy McFarlandot csalásért hat év börtönre ítélték. Ennek ellenére a 2022-ben feltételesen szabadult szervező 2023 augusztusában egy videóban már a fesztivál következő kiadását hirdette, sőt jegyek vásárlására is biztatott.

Billy McFarland Visits "Jesse Watters Primetime", Fyre Festival
Billy McFarland ahhoz ért, hogy eladja magát, ám az ígéreteiben nem lehet bízni / Fotó: Getty Images

A balul elsült első FyreFestival után McFarland ragaszkodik ahhoz, hogy most minden másként lesz. A The Wall Street Journalnek elmondta, hogy a korábbi kudarc utáni próbálkozással mindent egy lapra tesz fel, hiszen még egy bukás után eltűnnének a lehetőségei, legyen szó marketingkarrierről, egy podcastmegjelenésről vagy akár egy kapcsolatról.

Már nem a csalásért elítélt szervező kezében van a kormány

Talán még fontosabb, hogy a fesztivál mögött álló Fyre Media 51 százalékát megvette egy meg nem nevezett produkciós vállalat, és a Fyre Media felel majd a rendezvény pénzügyeiért és lebonyolításáért, de együttműködik egy tehetségkutató vállalattal és egy fesztiválszervező vállalkozással is, így 

McFarland gyakorlatilag csak a marketingért és a promóciós rendezvényekért felel.

Bár szinte semmit nem tudni arról, hogy a fesztivál mikor és hol lesz, vagy épp kik lépnek majd ott fel, a koncepció hasonló az előző kiadásban meghirdetetthez, így lehetséges helyszínek után Hondurasban, Belizében, a Turks- és Caicos-szigeteken, Jamaicán és Panamában kutatnak. A tervek szerint tehát egy karib-tengeri szigeten rendeznék ismét a luxusfesztivált, melynek első kiadásáról több dokumentumfilm is készült.

Bődületes adósság maradt a Fyre Festival után

A WSJ-nek Heath Miller is megerősítette, hogy McFarland rendelkezik partnerekkel a vállalkozásra, és a húsz éve koncertszervezőként dolgozó férfi azt is elárulta, hogy egyébként nem is állt volna szóba a jelenleg 32 éves bukott szervezővel, aki már a Fyre Festival előtt is sorozatvállalkozó volt. A tavaly augusztusi bejelentéskor McFarland száz VIP-jegyet is eladott a Fyre Festival II-re, darabját 550 dollárért (közel 200 ezer forint), de bevételekre szüksége is van, hiszen a bukott első fesztivál után 26 millió dollárral tartozik a befektetőknek.

Jelenleg marketingből és különböző megjelenésekből van bevétele a botcsinálta szervezőnek, de egy kripto-youtuberrel is verekedett egy rendezvény keretében, így valamennyit folyamatosan tud törleszteni, noha 

a 26 millió dollárból egyelőre 50–100 ezer dollár közötti összeget tudott csak visszafizetni.

A jövő augusztusig próbaidőn lévő McFarland mostani jövedelme egy része is a kártérítésekre megy el, ahogy a korábbi befektetőké lesz Fyre Festival II bevétele is. Ugyanakkor az első fesztivál szervezésében részt vevő Andy King arról beszélt a WSJ-nek, hogy azt mondta a szervezőnek, csak akkor segít neki, ha egy másik cég felvásárolja a Fyre Mediát, és átveszi a pénzügyeket, ám amikor meg akart győződni arról, hogy mekkora részesedése maradt, McFarland ismét eltűnt. Szóval könnyen lehet, hogy végül a Fyre Festival II-ről is kiderül, hogy átverés.

McFarland ugyanakkor úgy érzi, hogy a fesztiválnak jót tesznek a hitetlenkedők, és a rendezvény csak addig érdekes, amíg 90 százalék szerint kudarcra van ítélve, de amint nyilvánvalóvá válik, hogy jó lesz, már senkit sem fog érdekelni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.