BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több napja oltják a vasi erdőt, az alnövényzet még mindig ég

Kétszázötven hektáron lángolt az erdő, de már csak foltokban ég az aljnövényzet a Vönöck és Kenyeri közötti Csönge térségében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat délelőtt.

A Vas vármegyei Csönge külterületén csütörtökön 250 hektáron pusztítottak a lángok, a helyszínre nagy erőkkel vonultak fel és több napja küzdenek a tűzoltók.

tűz
Nagy szárazságban könnyen lángra kap az erdő máshol is /Fotó: AFP

Előbb a száraz fű, majd egy bozótos terület égett, ahonnan a közeli fenyőerdőre is átterjedt a tűz, végül pedig már a fák koronaszintje is lángolt.

  • A sárvári, szombathelyi és a pápai hivatásos tűzoltók jelenleg is oltják a lángokat, 
  • a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával 

– olvasható a közleményben.

A tűz megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak nagy erőkkel. 

Csütörtök délutántól mintegy kétszázötvenen végezték az oltást a községtől keletre fekvő területen, munkájukat drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítették.

Ezek voltak a történelem legnagyobb erdőtüzei

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak és intenzívebbek az erdőtüzek. A történelem eddigi legnagyobb erdőtüzére 1910-ben került sor az Egyesült Államokban, a második legnagyobbnak a szibériai tajgatüzek számítanak, amelyek 2022 májusa óta égnek; a harmadik helyen a 2019-es ausztráliai bozóttüzek találhatóak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.