BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
2014 - John Wick - Movie Set
bosszú
film
mozi

Jövedelmező a bosszú a filmstúdióknak

A híres francia mondás szerint a bosszú hidegen tálalva a legjobb, addig a filmstúdiók valószínűleg inkább úgy hangzik, hogy a bosszú telt házzal a legjobb. Vőlegényét elvesztő bérgyilkosnő, kiskutyáját és ellopott autóját gyászoló férfi, gyermeke gyilkosát üldöző prémvadász: ezek a mozik hozták a legtöbbet a bosszúfilmek közül.

A nagy hollywoodi filmstúdiók nem igazán szeretik a rizikót, amikor több százmillió dolláros produkciókról van szó. Napjainkban éppen ezért szeretik például a folytatásokat és a számítógépes játékok adaptációit. Kivétel volt a tavalyi év, amikor két eredeti történet, az Oppenheimer és a Barbie kaszált hatalmasat.

Gladiateur
Gladiátor
film
bosszú
mozi
A Gladiátor 2000-ben megkapta a legjobb filmért járó Oscar-díjat / Fotó: Collection ChristopheL via AFP

A bosszúfilm műfaja néha fel-fellángolt, de csak az utóbbi időben mondhatjuk azt, hogy jól jövedelmezett. Összeállításunkban megnéztük, hogy melyek a legjövedelmezőbb filmek ebben a műfajban.

A cirkuszt és kenyeret a népnek máig működik

Ridley Scott Gladiátora 2000-ben megnyerte a legjobb film Oscar-díját és Russell Crowe is megkapta az aranyszobrocsákát Maximus megformálásáért, aki Commodus császártól vesz revansot családja lemészárlásáért. A kosztümös kalandfilm mintegy

  • 100 millió dollárból (36,6 milliárd forint) készült
  • és 460 millió dollárt (168 milliárd forint) hozott

a stúdiónak.

Ezek lehetnek az év legnagyobb kasszasikerei a hazai mozikban – tarolnak a folytatások

A magyar nézők 2024-ben a Dűne folytatását várják a legjobban a mozikban. A Magyar Filmadatbázis nyilvánosságra hozott adatai szerint az összes top 10 film franchise vagy folytatás, közülük három is képregény adaptáció – Deadpool, Joker és Venom –, és két olyan kultfilm – Beetlejuice és Gladiátor – is szerepel a listán, amely több évtized után kap most folytatást.

Bosszúfilm hozta el DiCaprio régóta várt Oscar-díját

Oscar-díjat és sok millió dolláros bevételt hozott a gyönyörűen fényképezett A visszatérő. A megtörtént eseményekről szóló film középpontjában egy Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) nevű férfi áll, aki bosszút akar állni egyik társán, miután az megölte a fiát, majd őt magát is meg akarta ölni, végül magára hagyta meghalni. A film nagy kritikai sikert aratott, Oscar-díjat kapott a rendező, Alejandro González Inárritu, Leonardo DiCaprio és az operatőr, Emmanuel Lubezki is.

A mozi költségvetés 135 millió dollár (49,5 milliárd forint) volt és 533 millió dollárt hozott (195,3 milliárd forint) ami egy ilyen típusú alkotásnál meglehetősen jónak számít.

Tarantino bosszúeposza

Quentin Tarantino a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény és a Jackie Brown után hat éven át dolgozott a két részbe vágott Kill Billen.  Az Uma Thurman alakította Menyasszony bosszúeposzának első felvonása 2003 októberében érkezett a filmszínházakban, míg kevésbé megszokott, dialógusokra épülő második része pedig egy évvel később, 2004-ben követte. A mozi anyagilag jócskán megtérült, bár érdekesség, hogy a Ponyvaregény pénzügyi sikerét nem tudta megugorni. 

A vérgőzős bosszúhadjárat – melynek a forgatásán 1700 liter vért locsolta szét – első része körülbelül 30 millió dolláros (11 milliárd forint) büdzséjével 180 millió dolláros (66,1 milliárd forint) bevételre tett szert, míg a folytatás, a Kill Bill: Volume 2 ugyanekkor költségvetéssel bírt és 152 millió dollárt (55,8 milliárd forint) hozott világszerte.

KILL BILL VOLUME 1 - KILL BILL VOL. 1 (2003)
film
mozi
bosszú
Uma Thurman mint Menyasszony a Kill Billben / Fotó: Collection ChristopheL via AFP

A rendezőzseni bemutatkozása Hollywoodban

Bár itt nagyon nagy összegről nem beszélhetünk, de ritka, hogy egy olcsó, bonyolult és kevésbé ismert színészekből álló mozi a büdzséjének közel tízszeresét hozza vissza. Ezt a bravúrt egy bizonyos Christopher Nolan hajtotta végre a Memento című filmjével, mely

  • 4,5 millió dollárból (1,65 milliárd forint) készült
  • és 40,1 millió dollárt (14,7 milliárd forint) termelt.

A rendező azóta megcsinálta a maga Batman-trilógiáját, majd az Eredetet, mellyel több mint 837 millió dollárt (307 milliárd forint) keresett a stúdió, az egyik legismertebb sci-fit, a Csillagok közöttet, idén pedig a legjobb rendező és a legjobb film kategóriában is átvehette az Oscar-díjat az Oppenheimerért.

A sikerek az alkotó pénztárját is kitömik: az amerikai tudós, J. Robert Oppenheimer életét és az atombomba megalkotásában játszott szerepét bemutató filmért Nolan közel 100 millió dollárt (36,5 milliárd forint) kapott – írta a Variety.

Ez az összeg

  • a fizetés,
  • a hátsó kompenzáció (részesedés a bevételből),
  • a részesedés,
  • a bevételek növekedésének
  • és a két Oscar-díjért járó bónusz

kombinációját takarja.

Az egyik legkedveltebb színész bosszút áll házi kedvencén

Ki gondolta volna, hogy egy gyászoló exbérgyilkosról szóló akciófilm 2013-ban olyan siker lesz, hogy a tíz évvel később bemutatott negyedik részével a franchise bevétele már több mint egymilliárd dollárt ( milliárd forint) tesz ki? Az első, Keanu Reeves nevével fémjelzett John Wicket a kritikusok és a közönség is széles körben dicsérte a rendkívül igényesen koreografált harcjelenetek miatt, amelyeket gyakran hosszú, egyetlen felvételekben forgattak az események közvetítésére. A sikernek az lehetett az oka, hogy korábban sok akciófilmben a rendezők és a vágók gyors vágásokat és közelképeket alkalmaznak, gyakran eltakarva a harci koreográfiát. 

Ennyit hozott a kutyáját megbosszuló bérgyilkos világszerte:

  • John Wick (2014): 87,7 millió dollár (32,1 milliárd forint) bevétel, becsült költségvetése 20-30 millió dollár (átlagolva mintegy 9 milliárd forint)
  • John Wick 2 (2017): 171,5 millió dollár (62,8 milliárd forint), 40 millió dollárból (14,65 milliárd forint)
  • John Wick: 3. fejezet – Parabellum (2019): 326,7 millió dollár (119,7 milliárd forint), 75 millió dollárból (27 milliárd forint)
  • John Wick: Chapter 4 (2023): 425 millió dollár (155,7 milliárd forint), 100 millió dollárból (36,6 milliárd forint)

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.