BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szíjj László köszöntője indította az építőipar egyedülálló rendezvényét

Másodszor is megrendezték az építőipar legnagyobb hallgatói rendezvényét: a Duna Group Szabadegyetem idén a Duna Csoport tulajdonosának köszöntőjével kezdődött. Szíjj László beszédében külön megköszönte a diákoknak, hogy elfogadták a meghívást, és örömét fejezte ki, hogy ilyen élénk érdeklődés övezi az építőipari szabadegyetemet.

A rendszerváltás utáni tiszakécskei kisvállalkozás alapértékei máig működnek

A hallgatók kérdéseire válaszolva a tulajdonos a Duna Csoport három évtizedes történetéről is szót ejtett. A folytatásban kialakult kötetlen beszélgetésben pedig egészen az 1991-es elindulásig visszanyúlt, amikor a gyerekkori barátjával, Varga Károllyal egy mindössze kétfős tiszakécskei kisvállalkozást létrehozva indultak el az építőiparban. A mai fogalmak szerint klasszikus start-upnak tekinthető cég szó szerint a semmiből indult, és a rendszerváltás utáni összes építőipari anomáliával szembesült.

Fotó: Nagy Mihály / Magyar Építők

A tulajdonos szavaiból kiderült, ezekben az években az egyik legnagyobb eredményük az volt, amikor az önkormányzati útfejlesztések multik által uralt piacán létre tudtak hozni egy saját aszfaltkeverő telepet – a magyar cégek közül elsőként. A cégcsoport végül minden akadályt áttörve kapaszkodott meg az építőiparban, olyan értékeknek köszönhetően, melyek ma is meghatározzák a működését.

Úttörő jelentőségű technológia a programban

A Duna Group Szabadegyetem a fővárosi Kármán Tódor Kollégiumban szervezett első nap előadásainak középpontjában az innováció és a digitális építőipar állt, melyben a cégcsoport hazánkban élen jár.

Fotó: Nagy Mihaly / Magyar Építők

A második napon a Duna Group és egyben Magyarország egyik legkorszerűbb aszfaltkeverőtelepére látogatott el a szabadegyetem 70 hallgatója Tét mellett, mely a szomszédos 83-as, Győr-Pápa gyorsforgalmi út építkezését is ki fogja szolgálni. Ezt követően az úttörő jelentőségű digitális építkezési technológiát, az InfraBIM-et alkalmazó 83-as útépítésre látogattak el, ahol a Duna Aszfalt építi a négysávos pálya Pápa és Tét közötti részét.

Fotó: Nagy Mihaly / Magyar Építők

Harmadnap az M44-es látványos, ekhós kialakítású, szinte már teljesen elkészült tiszaugi hídjára mehettek fel a diákok, illetve a közeli lakiteleki aszfaltkeverőtelep laborjában ismerkedtek meg a Duna Group innovációjának újabb spektrumaival.

Az ismerkedés és az aszfaltillat egyaránt lényegesnek bizonyult

A hallgatói visszajelzések megerősítették a szervezők előzetes elképzeléseit. Kovács Áron, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karról azt emelte ki, közvetlenül a terepen tudtak tapasztalatot szerezni arról, hogy a munkájuk során hogyan fognak dolgozni, amire az egyetemen nem mindig van lehetőség.

Fotó: Nagy Mihaly / Magyar Építők

Többen hangsúlyozták a szakmán belüli ismerkedés szerepét is: Csatári Bernadett (szintén Ybl) említette, hogy lehetősége volt jövendőbeli lehetséges kollégáival találkozni, mivel az ország valamennyi képzőhelyéről érkeztek infrastruktúra mérnök hallgatók. Ezt a vonalat a pénteki és a szombati nap végén megtartott etyeki borkóstolás, illetve kecskeméti sörkóstolás is erősítette.

Nem gondolnád, hogy ez a projekt Magyarországon zajlik!

Selinger Tamás (NKE Víztudományi Kar) annak örült a legjobban, hogy az útépítés Európában is magasnak számító színvonalával találkozhatott Magyarországon. 

Saját szememmel láthattam, hogy a magyarországi útépítés és technológia egy olyan színvonalat képvisel, amit még én se gondoltam volna

 – fejtette ki. Hozzátette, olyan magas színvonalú projekteket látott, amikről az átlagember nem gondolná, hogy hazánkban zajlanak.

Fotó: Nagy Mihály / Magyar Építők

Kincses Péter főszervező a rendezvény végén a magyarepitok.hu-nak így értékelt: 

A Duna Group Szabadegyetem fő céljait határozottan úgy látom, hogy elértük. Sikerült bemutatnunk, hogy az infrastruktúraépítés a Duna Csoportnál mennyi izgalmas projektet jelent, illetve létrehoztunk egy olyan rendezvényt, ami egyedülálló az országban és a szemünk előtt válik hagyománnyá, a jövő építőmérnökeinek közös értékévé.

Fotó: Nagy Mihaly / Magyar Építők

Az eseményt a magyarepitok.hu kiadója, a Regon Média Zrt. szervezte meg a Duna Group megbízásából.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.