BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő héten érkezik az albérletpiacot felpörgető döntés

A felvételi ponthatárok kihirdetése után friss egyetemisták ezrei pörgetik fel a nagyvárosok albérletpiacát. Július 26-án, szerdán minden kiderül.

Az idén elszakadt egymástól a lakóingatlan-piac két meghatározó része. Az eladó lakások iránti kereslet stagnál, és a lakások drágulása is megállt, a kiadó lakóingatlanok piaca viszont fokozatos élénkülést mutat – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A felsőoktatási ponthatárok jövő csütörtöki kihirdetését követően elrajtol az idei albérletszezon, ennek apropóján a portál összegyűjtötte, hogy az új belépők rohamával leginkább érintett Budapesten és az egyetemvárosokban mire számíthatnak az érintettek.

Young,Intelligent,Student,Doing,Education,Homework,During,Exam,Preparation,In
Fotó: Shutterstock

„Az átlagos lakbérek az elmúlt hónapokban fokozatosan növekedtek, aminek több oka is van. A minimálbér és a keresetek növekedése miatt a tulajdonosok is bátrabban árazzák be a kiadó lakásokat, mint tavaly. A másik fontos tényező, hogy 2022 második felében stagnáltak az albérletárak, mivel a rezsibizonytalanság miatt a tulajok nem mertek emelni. Idén azonban már sokan megtették, mert a rezsidíjak szerencsére nem váltak megfizethetetlenné a bérlők számára sem” – részletezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakértő hozzátette, hogy az áremelkedéshez a kereslet növekedése is nagyban hozzájárult. 2023 első hat hónapjában

a budapesti kiadó lakások iránti kereslet 8 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal emelkedett, miközben az érdeklődők száma meghaladt a félmilliót.

A kereslet erősödésével egy időben a kínálat is szélesebb lett, április óta egyre több kiadó lakás került a piacra, július közepén közel 12 ezer bérelhető ingatlanból lehetett válogatni. Balogh szerint a kínálatbővülés arra is lehetőséget ad a bérlőknek, hogy ha a tulajdonos a bérleti szerződés éves fordulópontja apropóján emelni szeretné a bérleti díjat, akkor a mostanival megegyező áron vagy olcsóbban bérelhető lakást keressenek.

Ehhez viszont gyorsan kell lépniük, mert ezek iránt lesz a legnagyobb verseny a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után. A felsorolt tényezők miatt intenzív lesz az idei szezonban várható albérletkeringő

– hívta fel a figyelmet az ingatlanszakértő. Hozzáfűzte, hogy az olcsóbb kiadó lakásokra való igények erősödésére utal, hogy júniusban az alacsonyabb bérleti díjakkal kivehető lakásokkal rendelkező városrészekben, például a XVIII. és a XX. kerületben 57, illetve 40 százalékkal nőtt a kereslet éves összevetésben.

A portál elemzéséből kiderül, hogy július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. A korábbi években a diákok körében népszerű VIII., IX., XI. és XIII. kerületben 220-240 ezer forintos átlagos bérleti díj volt a jellemző. A három legolcsóbb kerület a X., a XVII. és a XXI., ezekben 150-165 ezer forint az átlagos lakbér.

Az egyetemvárosok kínálatát vizsgálva kiderül, hogy bérleti díjak már nagyon megközelítették a tavalyi fővárosi árakat. Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 170 ezer forintos átlagáron kínálják kiadásra a lakóingatlanokat. Pécsen 140 ezer, Szegeden valamivel több, mint 137 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forint a díj. Székesfehérváron 145 ezer, Nyíregyházán 130, Kecskeméten pedig 120 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző.

Meglepetés várja a diákokat az albérletpiacon az idén

A felvételi ponthatárok kihirdetésével heteken belül elstartol az albérleti főszezon, de már most is új bérlők sokasága böngészi a kínálatot. Idén a szűk kínálattal találkozó, kiemelkedően magas kereslet és az egyre növekvő bérleti díjak a szokásosnál is jobban megnehezítik az egyetemistáknak az albérletkeresést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.