BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fővárosi ingatlanpiac: belehúzott Buda, elszipkázza a lakásvásárlókat a pesti belvárosból

Egy teljes szobával tágasabb otthonokat, a tavalyinál közel harmadával több pénzért választanak a vásárlók Budán. A Duna House adatai szerint a fővárosi szerződéskötések között megduplázódott a budai eladások aránya 2022-höz képest.

Fokozódott a vevői érdeklődés a budai kerületek iránt, tartósan átvehették a változó ingatlanpiacon a belváros szerepét a budai kerületek – közölte a Duna House.

_CZ_50762022.08.03. BudapestBudaPart lakópark sajtóbejárásaFotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet2022.08.03. Budapest
BudaPart lakópark sajtóbejárása
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
A Budán a vásárlók 32 százaléka a XI. kerület mellett dönt, ahol sok az új lakópark.
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője elmondta, idén már hat alkalommal előzte meg Újbuda, a II. kerület vagy mindkettő egyszerre Erzsébet- és Terézvárost az ingatlanközvetítő kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérésen. 

A főváros 23 kerülete közül két budai is dobogós helyen végzett idén szeptemberben a Duna House-nál, amelynél

a keresettségi lista élén az új építésű lakóparkokban bővelkedő kerületek állnak,

vagyis az első helyen Újbuda (17,4 százalék) osztozik Angyalfölddel, a másodikon pedig a tipikus budai életérzést nyújtó II. kerület végzett. 

Buda legnagyobb kerülete, Óbuda a lista első harmadában, a hetedik a sorban, a Hegyvidék ezúttal a nyolcadik, míg az I. kerület a tizenkettedik volt a népszerűségi listán. 

A lista másik felén is lehet találkozni budai kerülettel, Budafok-Tétény például csupán a vevők 3,8 százalékánál került a preferált lokációk közé.

20210623 Budapest Elkészült Budapest legszélesebb sétálóutcája.Cordia International Zrt.  Futureal csoport Újabb állomásához érkezett a Corvin Sétány, Közép-Európa egyik legnagyobb, több mint egy évtizede elindított városrész-megújítási programjának központi eleme: szerkezetkész a Grand Corvin második ütemében épült utolsó lakóháza is. A beruházással 22 hektár terület újult meg. Összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 ezer négyzetméter irodaterület és 50 ezer négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült meg. Sajtóbejárás Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György

Nemcsak az érdeklődés, de a megvalósult ingatlantranzakciók tekintetében is erősödött a budai kerületek jelenléte idén. Míg tavaly a fővárosi tranzakciók mindössze 11,5 százaléka zárult a budai oldalon, addig 2023 első három negyedévében már a 24 százaléka Budán történt.

A Budán vásárlók 32 százaléka a XI. kerület mellett döntött,

23 százalékban II. kerületi és 21 százalékban óbudai ingatlanra szerződtek. A sereghajtó az I. kerület a tranzakciók 6 százalékával.

Mennyibe kerülnek a lakások Budán?

A hat budai kerületben 8 százalékos ingatlanár-emelkedést mutat a 2022-es adatokhoz képest a 2023 első három negyedévében zárult adásvételek átlagárszintje, eszerint ugyanis 1,05 millió forintba került az otthonteremtés négyzetméterenként. 

Tavaly átlagosan 61 millió forintért, idén közel 30 százalékkal többért, 78,5 millió forintért vásároltak lakóingatlanokat Budán. Nőtt az ár mellett az alapterület is: a tavalyi átlagos 61 négyzetméternél 14 négyzetméterrel nagyobb ingatlanokra szerződtek idén a vevők.

A legdrágább budai kerület a XII., itt 1,3 millió forinthoz közelít a négyzetméterenkénti átlag.

Összességében a legtöbbet azonban a II. kerületben költöttek a vevők ingatlanvásárlásra, az átlagos ingatlanérték kevéssel több mint 108 millió forint volt ott.

Budán a legalacsonyabb négyzetméterárakkal a XXII. kerületben lehet találkozni, ahol a tranzakciós adatok alapján 758 ezer forintba került átlagosan egy négyzetméter. Vételár tekintetében a népszerűségi lista élén álló Újbuda jelenti a vevők számára a mentsvárat, hiszen itt átlagosan 60,4 millió forintból is megoldható az otthonteremtés. Ezért az összegért egyébként egy élhető, 65 négyzetméteres lakás vásárolható. 

Ár- és méretrekorderek

Alapterület szempontjából Budafok a rekorder, itt átlagosan 103 négyzetméteres élettérrel rendelkező ingatlanokra szerződnek az ügyfelek.

Szeptember végéig egy 170 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, örök panorámával rendelkező, medencés luxusokosotthon áll az ártoplista élén 440 millió forintos, azaz több mint 2,5 millió forintos négyzetméterárral. 

A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan pedig egy 425 négyzetméteres családi ház volt a III. kerületben, amelyért 290 millió forintot fizetett a vásárló. A legkisebb alapterületű lakásért, egy 12 négyzetméteres, lakható állapotú, téglaépítésű minigarzonért 666 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó, a vevőnek pedig mindössze 8 millió forint kiadást jelentett.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.