BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikaiak még rosszabbul jártak: az USA-ban kapható Fantában egyáltalán nincs narancslé

Az Egyesült Államokban kapható Fanta üdítőkben semennyi narancslé sincs – derül ki egy a TikTokra nemrégiben felkerült rövid videóból.

A nyár folyamán jóformán a teljes a magyar sajtó, így természetesen a Világgazdaság is foglalkozott a Fanta körül kirobbant botránnyal, melynek során kiderült, hogy az üdítőital olasz boltokban árult verziójának narancstartalma több mint duplája a Magyarországon kaphatóénak.

Fanta logo is seen on a bottle in a shop in Krakow, Poland on October 5, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Európában kapható Fantáknak eltérő a gyümölcstartalmuk, de legalább van bennük gyümölcslé, az USA-ban forgalmazottakban egyáltalán nincs / Fotó:  AFP

Akkor arra derült fény, hogy a hazánkban forgalmazott Fanta mindössze 5 százalék gyümölcslevet tartalmazott, míg az olaszországi változat 12 százalékos. 

Az eltérést maga a gyártó Coca-Cola is elismerte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint azonban a multinacionális cég jogszerűen járt el, és véleményük szerint az eltérések objektív okokkal is indokolhatók, miközben nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslétartalmára vonatkozóan. 

A botrány kirobbanását követően Lázár János építési és közlekedésügyi miniszter kemény hangnemben ment neki az üdítőgyártónak és a magyarországi piacot uraló kiskereskedelmi láncoknak egyaránt, mondván azok csak a külföldön már eladhatatlan szemetet helyezik ki az üzletek polcaira.

Szerdán a Pénzcentrum bukkant rá egy a TikTokra nemrégiben felkerült videóra, amelyen a felvételt készítő amerikai hölgy egy az Egyesült Államokban kapható Fantát hasonlít össze egy Olaszországban forgalmazottal. 

A felvételről megtudhatjuk, hogy bár a minőségbeli különbség miatt mi is átverve érezhetjük magunkat, az amerikaiak még rosszabbul jártak, az ottani Fantában ugyanis egyáltalán nincs semennyi narancslé, csak mesterséges adalékanyagok és színezékek adnak neki a narancshoz hasonló ízt és kinézetet.

@miciamammas The difference between Italian Fanta and American Fanta will blow your mind Just look at the color difference. Italian Fanta ingredients are water, orange juice from concentrate, sugar, carbon dioxide, citric acid acidifier, natural citrus flavorings, acacia gum and ascorbic acid. American Fanta contains carbonated water, high fructose corn syrup, citric acid, natural flavors, sodium benzoate, modified food starch, glycerol ester of rosin, yellow 6 and red 40. NO REAL ORANGE JUICE This is why I always preach that you have to watch the food ingredients in the US. I mean no soda is good for you but for me I only will allow myself to drink it when I am in Italy. Europe has so many restrictions on chemicals in food I wish we did too. Read your labels! #fanta #eatbetterfeelbetter #italiansoda #soda #toxic #toxicfood #viralvideo #readyourlabels #fypシ゚viral #eathealthy #eathealthywithme #orangesoda ♬ original sound - Dena 🇮🇹 🇺🇸 Mamma 🧿

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.