BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: bejelentették, tovább csökkennek az árak – ennyibe kerül keddtől a benzin és a dízel

Masszívan esik az üzemanyagok ára itthon. Holnaptól újabb árcsökkentés következik, az üzemanyag ára lélektani határ alá esik.

Új hét, újabb üzemanyagár-csökkentés – derült ki a Holtankojak.hu beszámolójából.

2022.12.07.Tankolás illusztrációFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Üzemanyag: bejelentették, tovább csökkennek az árak – ennyibe kerül keddtől a benzin és a dízel / Fotó: Shutterstock

Ebből az állapítható meg, hogy továbbra is csökkenő tendenciát mutat a hazai üzemanyagár. A múlt heti jelentős (összességében 15 forint körüli) csökkenések után keddtől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is esik.

Előbbi beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, míg utóbbié bruttó 2 forinttal.

A változás mértékének érvényesítése kedden fog látszódni a benzinkutakon. Mindenesetre jelenleg a benzin átlagára 600 forint alá csökkent és a gázolajé is súrolja ezt a lélektani határt:

  • 95-ös benzin – 599 Ft/liter,
  • gázolaj – 603 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a kiskereskedelmi árak néhány forinttal eltérhetnek. Amennyiben a 4, illetve 2 forintos nagykereskedelmi árelőnyt a benzinkutasok átadják az autósoknak, akkor itthon a benzin literjét 595 forint alá is árazhatják, a dízelt pedig 598 forint környékére.

Akárhogy is, összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 43 forinttal, a dízelár pedig 17 forinttal nőtt.

Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 2 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont már 24 forint mínusz figyelhető meg. A 20–50 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1000–2500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.