BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: kihirdették, vaskos árcsökkentés jön a kutakon csütörtöktől – ennyibe kerül a benzin és a dízel

Nagyon rég nem volt példa ekkora mértékű árcsökkentésre az üzemanyagpiacon. Kérdés, hogy az üzemanyag nagykereskedelmi árcsökkenése milyen mértékben gyűrűzik át a benzinkutakra.

Látványos üzemanyagár-csökkenés áll be csütörtöktől Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog a nagykereskedelmi árváltozás kapcsán arról számolt be, hogy az államalapítási ünnep után jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 

  • a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal lesz alacsonyabb csütörtöktől,
  • míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek kevesebbet a benzinkutasok.

Ekkora mértékű áresésre hosszú hónapok óta nem volt példa Magyarországon. Ugyanakkor kérdés, hogy mindez a kiskereskedelmi árakban mekkora mértékkel fog érvényesülni. Legkésőbb holnap, augusztus 22-én csütörtökön ez kiderül.

Mindenesetre jelenleg az alábbi átlagárak ismertek:

  • 95-ös benzin – 612 forint/liter,
  • gázolaj – 613 forint/liter.
üzemanyagár, benzin, benzinár
Üzemanyag: kihirdették, vaskos árcsökkentés jön a kutakon csütörtöktől – ennyibe kerül a benzin és a dízel / Fotó: Lapis Renáta / MTVA

Fontos kiemelni, hogy átlagárakról van szó, tapasztalatunk szerint most a tényleges ár a benzin literjénél 610, a dízelénél 611 forint körül alakul a töltőállomások árazása. Ha a bruttó 8, illetve 6 forintos mérséklődést átengedik a kutasok a járműtulajdonosoknak, akkor mindkét üzemanyagtípus jellemző kiskereskedelmi ára 605 forint köré süllyedhet.

Akárhogy is, összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten)

a literenkénti benzinár 54 forinttal, a dízelár pedig 26 forinttal nőtt.

Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 13 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont már 15 forint mínusz figyelhető meg. A 30–50 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1500–2500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.