BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: bejelentették az új árakat – egy napon belül életbe lépnek, de nem örülhet mindenki

Változik a nagykereskedők által megszabott üzemanyagár, ennek pedig valószínűleg lesz hatása a benzinkutak árazására is. Az üzemanyag új ára csak részben kedvező.

Csütörtöktől új üzemanyagárakat alkalmaznak Magyarországon – adta hírül a Holtankoljak.hu

20240115 Győr
Üzemanyag áremelkedés, a mai naptól drágult a benzin és a dízel üzemanyag,
Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Képen: Bedi Ákos benzinkút üzemeltető
Üzemanyag: bejelentették az új árakat – egy napon belül életbe lépnek, de nem örülhet mindenki / Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szeptember 5-én tovább csökken a benzin nagykereskedelmi ára, méghozzá 

bruttó 5 forinttal literenként.

Azonban általános üzemanyagár-csökkenésről nem lehet beszélni, mert a gázolaj beszerzési ára ezúttal sem változik. Ahogy az is kérdés, hogy az 5 forintos árelőny a benzinnél, vajon meglátszik-e majd az új benzinárakban. A kutasok ugyanis nem minden esetben adják tovább a nagykereskedelmi árcsökkentést a járműtulajdonosoknak.

Hogy ezúttal hogyan reagálnak, az csütörtökön kiderül. Az biztos, hogy jelenleg a következők az átlagárak:

  • 95-ös benzin – 596 Ft/liter,
  • gázolaj – 600 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi árak néhány forinttal eltérhetnek. Amennyiben az 5 forintos benzinárcsökkentés átgyűrűzik, akkor az autósok akár 590 forint alatti literenkénti árakkal is találkozhatnak majd a benzinkutakon. A dízel esetében 598 forint környékén áraznak lapunk tapasztalatai szerint.

Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 33 forinttal, a dízelár pedig 17 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 8 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 24 forintos mínusz figyelhető meg.

A 20–40 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1000–2000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. A héten pénteken még esedékes egy újabb üzemanyagár-döntés, amely akár az eddiginél is nagyobb árcsökkentést hozhat. Ennek oka, hogy az olajjegyzés nagyot esett keddről szerdára és a 77-78 dolláros szintről mostanra 73 dollár alá esett a görbe. Ezt némiképp ellenpontozza, hogy a dollár-forint árfolyamban romlás látszik és szerda délelőtt nagyjából két forinttal kell többe fizetni (356,5 forint) az amerikai valutáért, mint hétfőn. Igaz, keddhez képest stagnálás látszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.