BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: döntöttek a kereskedők a szombati árakról – ez most váratlan

Kihirdették az új üzemanyagárakat, és ebben van némi negatív meglepetés. Az üzemanyag árcsökkenése ugyanis most megállt.

Bejelentették a hét utolsó üzemanyagár-döntését a magyar nagykereskedők – írta a Holtankoljak. Ebből az látszik, hogy egyelőre szünetel az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon. 

HZ1_358220240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet
Üzemanyag: döntöttek a kereskedők a szombati árakról – ez most váratlan / Fotó: Havran Zoltán

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szombaton már nem változnak az üzemanyagárak, miután a beszerzési árakra vonatkozóan pénteken nem jelentettek be újdonságot. Mindezt figyelembe véve holnaptól az alábbi átlagárakkal kalkulálhatnak a járművezetők a hazai benzinkutakon:

  • a 95-ös benzinnek 583 forint,
  • gázolajnak 590 forint literje.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amitől a jellemző kiskereskedelmi ár néhány forinttal eltérhet. Lapunk tapasztalatai szerint a benzint 582, a dízelt 588 forint környékén mérik. Magyarországon két hónapja nem történt üzemanyagár-emelés, ez tehát most is áll, az árcsökkenés azonban megszakadt.

Üzemanyag: döntöttek a szombati árakról – ez most váratlan

Ez azért is váratlan némiképp, mert a globális folyamatok inkább abba az irányba mutattak, hogy van még tér tovább faragni az üzemanyag nagykereskedelmi árából. Igaz, hogy a Brent jegyzése valamennyit visszapattant a 70 dolláros szintről, és 73 dollárnál jár, de ezzel párhuzamosan a forint szépen erősödik a dollárhoz képest: 360-as váltásról jött le 356 forint magasságába.

Az üzemanyagár-csökkentés ezúttal mégis elmaradt Magyarországon. Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 18, a dízelár pedig 3 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 23 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 38 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10-20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis már nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.