BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: ez most fájdalmas – keddtől jön a drágulás Magyarországon

Rég nem látott változás következik a benzinkutakon. A nagykereskedők drágulást jelentettek meg az üzemanyag-nagykereskedelmi árában.

Két hónapos sorozat ér véget a magyar üzemanyagpiacon – derült ki a Holtankoljak hétfői tájékoztatásából.

20240115 Győr
Üzemanyag áremelkedés, a mai naptól drágult a benzin és a dízel üzemanyag,
Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Képen: Bedi Ákos benzinkút üzemeltető
Üzemanyag: ez most fájdalmas – keddtől jön a drágulás Magyarországon / Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Nyár közepe, július óta folyamatosan csökken a magyarországi üzemanyag ára, ez azonban most lezárult. Az üzemanyagár-figyelő blog ugyanis arról számolt be, hogy 

keddtől emelkedést tapasztalhatnak majd a járművezetők a hazai üzemanyagárakban.

Szerencse, hogy egyelőre mindössze kisebb korrekcióról van szó: a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal fog emelkedni. A  gázolaj ára holnap nem változik.

Jelenleg az átlagárak a következők:

  • 95-ös benzin – 583 Ft/liter.
  • gázolaj – 590 Ft/liter. 

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amitől a kiskereskedelmi ár néhány forinttal eltérhet. Lapunk tapasztalatai szerint a benzint 582, a dízelt 588 forint környékén mérik. Amennyiben a kétforintos nagykereskedelmi áremelést alkalmazni fogják a kutakon, akkor a benzin literje 585 forintra ugorhat.

Üzemanyag: ez most fájdalmas – keddtől jön a drágulás Magyarországon

Ez egyébként a semmiből jött, legalábbis a globális folyamatok nem feltétlenül indokolják. A Brent jegyzése ugyan valamennyit visszapattant a 70 dolláros szintről, és 72 dollárnál jár, de ezzel párhuzamosan a forint szépen erősödik a dollárhoz képest: 360-as váltásról jött le 354 forint magasságába.

Mégis üzemanyagár-drágulás jön Magyarországon. Ezzel összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 20, a dízelár pedig 3 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 21 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 38 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10-20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Persze, ha a héten további drágulás esedékes, akkor ez a cél egyre távolabbra kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.