BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: kihirdették az újabb drágulást – csütörtöktől lép életbe, de másképp, mint eddig

Bejelentették az új üzemanyagárakat. Második hete tart az üzemanyag drágulása Magyarországon, de most más lesz, mint a korábbiak.

Máshogyan, de sorozatban ötödjére is részlegesen drágul az üzemanyag Magyarországon – derült ki a Holtankojak.hu friss adatközléséből.

2022.12.07.Tankolás illusztrációFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Üzemanyag: kihirdették az újabb drágulást – csütörtöktől lép életbe, de másképp mint eddig / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő log szerint ugyanis csütörtöktől a nagykereskedelmi árak ugyan a benzin tekintetben nem változnak, azonban

a gázolaj nagykereskedelmi ára 4 forinttal emelkedik,

így vélhetően holnaptól magasabb áron tankolhatják a járműtulajdonosok a gázolajat.

Jelenleg az alábbi átlagárakkal lehet számolni:

  • 95-ös benzin – 588 Ft/liter,
  • gázolaj – 589 Ft/liter.

Ha a friss árváltozást átvezetik a totemoszlopokra, akkor a gázolaj átlagára 590 fölé ugrik. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek.

Sorozatban ez már az ötödik részleges drágulás. Múlt hétfőn a benzin nagykereskedelmi árát emelték meg két forinttal, akkor a dízel nem változott. Szerdán a benzin ára két forinttal nőtt, a dízelé viszont ugyanennyivel csökkent. Majd jött a szombati emelés. majd a keddi és a legfrissebb a holnapi. Ez annyiban más, mint a korábbiak, hogy ezúttal a dízel drágul. 

Előtte két hónapon keresztül csökkentek a magyarországi üzemanyagárak. Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 28, a dízelár pedig 5 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 13 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 36 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10–20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Persze, ha a jövő héten további drágulás esedékes, akkor ez a cél egyre távolabbra kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.