BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: megy föl a benzin ára – újabb drágulás szombattól

Rendületlenül emelkednek az árak. Az üzemanyag szombattól is drágul.

Folytatódik az üzemanyagár-emelés Magyarországon – adta hírül a Hotankoljak.hu pénteken.

B63X2655 másolat20221207 Tatabánya
Vége az üzemanyag árstopnak. 
Benzinkút  Tankolás 

Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ20221207 TatabányaVége az üzemanyag árstopnak. Benzinkút  Tankolás Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ
Üzemanyag: megy föl a benzin ára – újabb drágulás szombattól / Fotó: Flajsz Péter

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a héten szombaton drágulhat a benzin a töltőállomásokon. Most ugyanis bejelentették, hogy 

a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal emelkedik,

ami várhatóan a kutak áraiban is érvényesül. Apróbb öröm, hogy a héten a gázolaj beszerzési ára már nem változik. Jelenleg az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin – 586 Ft/liter,
  • gázolaj – 589 Ft/liter.

Amennyiben a friss árváltozást átvezetik a totemoszlopokra, akkor a benzin átlagára 590 forintra ugrik. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek.

A héten ez már a harmadik részleges drágulás. Hétfőn a benzin nagykereskedelmi árát emelték meg 2 forinttal, akkor a dízel nem változott. Szerdán a benzin ára 2 forinttal nőtt, a dízelé viszont ugyanennyivel csökkent. Előtte viszont két hónapon keresztül csökkentek a magyarországi üzemanyagárak.

Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 26, a dízelár pedig 1 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 15 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 40 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10-20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Persze, ha a jövő héten további drágulás esedékes, akkor ez a cél egyre távolabbra kerül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.