BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: visszatér Magyarországra az árcsökkenés – már szombattól

Most jelentették be az új üzemanyagárakat. Végre újra olcsóbb lesz üzemanyag, de hogy mennyivel, az már véleményes.

Megszakad a sorozat, és hatodjára már nem drágul az üzemanyag Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

20230920 Torony Üzemanyag körkép   Fotó: Cseh Gábor  CSG  Vas Népe  VNA képen: Borsos Péter kútkezelő
Üzemanyag: visszatér Magyarországra az árcsökkenés – már szombattól / Fotó: Cseh Gábor / Mediaworks

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint szombaton bruttó 2 forinttal csökken a benzin nagykereskedelmi ára.

Apróbb negatívum, hogy a gázolaj beszerzési ára már nem változik. A jelenlegi átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin – 587 forint/liter,
  • gázolaj – 590 forint/liter.

Ha a benzinár korrekcióját a kutak alkalmazzák, akkor az átlagár 585 forintra eshet a hét végén. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek.

Üzemanyag: visszatér Magyarországra az árcsökkenés

Mindenesetre ezzel az üzemanyag-drágulás megszakad Magyarországon. Előtte sorozatban ötször állt be részleges drágulás. Múlt hétfőn a benzin nagykereskedelmi árát emelték meg két forinttal, akkor a dízel nem változott. Szerdán a benzin ára két forinttal nőtt, a dízelé viszont ugyanennyivel csökkent. Majd jött a szombati emelés, majd a keddi és a a legutóbbi a csütörtöki.

A mostani árcsökkentés természetesen jó hír, de a mértéke már véleményes. A Brent olaj ára ugyanis pár nap alatt 75-ről 71 dollár környékére esett, és ezzel párhuzamosan a dollár-forint árfolyam se szállt el, jelenleg 354 forint körül váltják. Ennek alapján tehát nagyobb áresés is jöhetett volna, de nem lehet kizárni, hogy ez majd a jövő héttől következik.

Előtte viszont két hónapon keresztül csökkentek a magyarországi üzemanyagárak. Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 26, a dízelár pedig 5 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 15 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 36 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10–20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Persze, ha a jövő héten további drágulás esedékes, akkor ez a cél egyre távolabbra kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.