BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki lehet Gyurcsány utódja? Tölgyessy listája

Tölgyessy Péter szerint a szocialisták akkor kerülnének újra erős pozícióba, ha átvennék a kezdeményezést, és Gyurcsány Ferenc kormányfő még a héten benyújtaná lemondását, a szocialista párt pedig megnevezné, utódját, ugyanakkor nem számít erre.

A politológus az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, a miniszterelnök utódja vagy csak egy tekintélyes, nagy súlyú szakértő lehet, mint például Kovács Árpád ÁSZ-elnök, vagy egy olyan kevéssé ismert technokrata, akiről a közvélemény keveset tud, de már valamit elért a szakmában, mint amilyen Karvalics Ferenc MNB-alelnök.

A hétvégén megalakult Demokratikus Chartáról Tölgyessy úgy vélte, az alapvetően azt a politikai funkciót tölti be, hogy Gyurcsány Ferenc utolsó támasza legyen, és megpróbálja az SZDSZ-t visszaterelni a koalícióba.

A szakértői kormányról Tölgyessy így vélekedett: "Inkább szakértő által vezetett kormányt mondanék, mert ez valójában politikai kormány volna. Kicsit hasonlót játszott el a szocialista párt Medgyessy Péterrel. Medgyessy Péter nem volt beállt vezetője a szocialista pártnak, kívülről hozták, és a szakértőt próbálták a közönség felé eladni. Itt is inkább erről volna szó. Meg is nyerte Medgyessy Péter a választást.

Két évig kormányzott és utána legalább akkora örömmel távolította el a szocialista párt, mint ahogy hozta. Tehát ezt abban értelemben, ahogy az SZDSZ használja, nem nevezném szakértői kormánynak. És van még egy fontos érv.

A parlamenten keresztül kell megszavazni mindent. Lehet, hogy az okos szakértők ezt, azt, amazt kitalálnak, de ugyanazoknak az MSZP-s és szabad demokrata képviselőknek kéne megszavazni azokat a dolgokat, amiket eddig nem voltak hajlandók az utóbbi időben megszavazni. Ebben az értelemben ez ugyanolyan politikai kormány volna. Ez tényleg játék a szavakkal.

A magyar közvélemény gyűlöli a politikusokat és a politikát, és ezért vannak, akik azt mondják, tessék, itt a szakértő. Választói fölhatalmazás nélkül igazán nagy átfogó reformokat szerintem nem lehet csinálni." -mondta a politológus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.