BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bérstop a közszférában

Nincs 4,5 százalékos bérfejlesztési megállapodás a közszférában – mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság vezetője a FigyelőNetnek.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője korábban arról beszélt, hogy többek között a 13. havi bér elvételének kompenzációja borította föl a költségvetést, s a közszféra fizetéseinek a 4,5 százalékos emelése.

Varga László szerint azonban a közszolgák bére nem, hogy nem emelkedik, összességében nominálisan is csökken. (A 180 ezer forintnál nem többet keresők továbbra is megkapják a 13. havi fizetésüket, ám kompenzáció néven. Az e szint fölött keresők csak 15 ezer forintot kapnak.) "Az SZDSZ követelése a bérstopról tehát már meg is valósult, sőt túl is teljesült."

A versenyszférában az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlása szerint a 3-5 százalék körüli lenne a bérfejlesztés, ám ez természetesen nem kötelező érvényű, s egyelőre nem lehet tudni, hogy a cégek mit lépnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.