BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bárki megtámadhatja a közbeszerzési eljárásokat!

Gyakorlatilag nem lehet eredményes közbeszerzési eljárást lefolytatni, mert hiányos a szabályozás, és hiányzik a megfelelő informatikai rendszer. Pedig év elejétől bizonyos értékhatár fölött kötelező az ilyen eljárásokat elektronikusan lebonyolítani. Mivel most még nem így történik, ezért szinte az összes közbeszerzési eljárás megtámadható.

Az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint Békéscsaba önkormányzata melegétel-utalvány beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást egy héttel ezelőtt. A pályázat összege meghaladja az uniós értékhatárt, ezért elektronikusan kell lefolytatni az eljárást, ehhez azonban hiányzik a szükséges informatikai rendszer. Ebből adódik, hogy elméletileg bármikor, bárki megtámadhatja a kiírást, mivel a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabály nem részletezi, hogy mitől lesz egy eljárás elektronikus.

Hasonló problémája van a pécsi önkormányzatnak is. Ott villamosenergia-beszerzésre kell kiírniuk pályázatot a napokban. A polgármesteri hivatalnál azt mondták, mindenképpen meghirdetik a közbeszerzési eljárást, és bíznak abban, hogy azt senki nem támadja meg.

A Közbeszerzési Tanács az előbb említett két önkormányzathoz hasonló esetek miatt több mint hét hete arra kérte levélben az igazságügyi tárcát és a miniszterelnöki hivatalt, hogy minél hamarabb egészítsék ki a jogszabályt, és rendezzék az elektronikus közbeszerzések körüli hiányosságokat. A szaktárcától az MR1-Kossuth Rádió azt a választ kapta, hogy még dolgoznak a probléma megoldásán, a miniszterelnöki hivataltól pedig nem jött tájékoztatás.

A Közbeszerzési Jogászok Egyesülete szerint január elseje óta valóban törvénytelenül írják ki az uniós értékhatár feletti eljárásokat.

Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem közbeszerzésekkel foglalkozó tanára azt mondja, komoly kockázata van annak, hogy megtámadják majd a kiírt közbeszerzési eljárásokat. A közbeszerzéseknél amúgy is magas a jogorvoslati kockázat, Magyarországon minden negyedik, ötödik ilyen eljárás jogorvoslattal végződik, így pedig ezeket még könnyebb lesz formai okkal megtámadni. Vagyis egy vesztes ajánlattevő hivatkozhat arra, hogy a nyertes beadott dokumentumait nem az új szabályoknak megfelelően küldték be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.