BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ágh: A baloldali szavazónak szégyenkeznie kell, ezért bujkál

A 2002-es választások nagy meglepetése volt, hogy mintegy félmillió baloldali szavazó rejtőzködött a közvélemény kutatásokon és megjelenésük felborította a kutató intézetek előrejelzéseit – írja a Népszavában Ágh Attila.

Addig az volt az alapszabály, hogy csak a szélsőjobboldali szavazók rejtőzködnek, ezért a közvéleménykutatók korrekciós mechanizmusokat iktattak be, hogy feltárják a MIÉP táborának valódi nagyságát. Azóta már senki sem gondolja, hogy a szélsőjobb elrejtőzik, éppen ellenkezőleg az utcai politizálás és az agresszív önmutogatás vált az új szélsőjobb, a Jobbik fő politikai profiljává.

Ám 2010 tavaszán a baloldali szavazók megint rejtőzködnek, ezért az a választási jelszó, hogy többen vagyunk, mint gondolnánk, nem pusztán önbátorításra való, hanem egyben egy "édes-szomorú dal", amúgy Kosztolányi stílusában. Két kormányzati ciklus után ott tartunk, hogy a baloldali szavazó újra bujkál önmaga és a nyilvánosság elől – szögezi le a Népszavában Ágh Attila.

Sok oka van erre. A döntő persze az, hogy szégyenkeznie kell, nem is az elmúlt nyolc év tényleges történései miatt, hanem amiatt, hogy a közvéleményben sikerült elhitetni a "rosszabbul élünk" doktrínát. A médiakormányzás elvesztése révén az ország nagy része a Fidesz tükrében látja magát, ahogy a 2002-es választások óta bemutatták az "országrombolást".

A jól időzített korrupciós perek is elidegenítettek sok baloldali szavazót, mert az MSZP mind az öntisztulással, mind pedig a nyilvános elhatárolódással súlyosan megkésett, így a Fidesznek megint csak sikerült az, hogy az egész politikai osztály miatt az MSZP-ére verik rá a balhét. Sorolhatnánk tovább az okokat, hiszen legalább annyi szavazót bizonytalanított el a gyenge állam és a rossz közállapotok, az utcai puha erőszak, hiszen milyen kormány az, amely nem képes biztosítani az utcai rendet és nyugalmat a gyalogpolgár számára.

A baloldali szavazó ráadásul fél is, és jó oka van rá, hiszen tényleg fenyegetik. A kampányban a jobboldalon néha kipattant az őszinte szó arról, hogy nemcsak a kormányzó eliten, hanem azokon is bosszút kell állni, akik a hatalomban tartották őket. A szocialistákat úgymond meg kell tizedelni, és ezt az üzenetet mindenki megérti, ezért a bosszúállás "kis körei" mindenkit körbevesznek a maga kis világában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.