BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába az MSZP kampány, Mesterházyt most sem akarják többen

Már csak két nap maradt hátra a parlamenti választások második s nagy valószínűséggel meglepetések nélküli fordulójáig.

 A vasárnap 57 egyéni választókerületben esedékes második fordulón ugyanis – a politológusok és közvélemény-kutatók egybehangzó véleménye szerint – a Fidesz megszerzi majd a kétharmados többséget. Valószínűsíthető hatalmával olyan kérdésekben dönthet majd egyedül az új kormánypárt, mint a határon túli magyarok állampolgársága, a pártok gazdálkodásáról szóló törvény módosítása vagy épp a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentése.
A Nézőpont Intézet felmérése szerint azért még akadnak olyan választópolgárok is, akik nem akarnak kétharmados felhatalmazást adni a Fidesznek. A legutóbbi felmérésük során ugyan kiderült, hogy a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében lényegében nem változott az előző forduló óta: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF a szavatok 3 százalékát tudhatja magáénak. A maximálisan elérhető szavazótábort nézve sem változik a sorrend, csupán az arányok: a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 16, míg az MDF 8 százalékon áll.
A magyar választók közül tízből négyen továbbra is Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek.

A második helyezett továbbra is Bokros Lajos – 15 százalék–, de a 26 százalékpontos különbség miatt ő is aligha tekinthető „Orbán kihívójának”. Hiába indult meg január elején a kampány, Mesterházy Attila kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén – 7 százalék.

A szocialista szimpatizánsok ugyanis megosztottak: 34 százalékuk Bokrosra, 38 százalékuk Mesterházyra bízná az ország vezetését. Vona Gábort csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretné miniszterelnökké választani, ez jelentősen elmarad a Jobbik támogatottságától.
Kérdés, hogy az előbb felsorolt szavazóarányokon változtat-e valamicskét is a pártok nagylelkű felajánlása vagy épp a konoksága. Néhány napja az MSZP négy fővárosi képviselőjelöltje is viszszalépett a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjének javára. Schiffer András, a párt listavezetője kijelentette, hogy az MSZP ezzel csak „hitelteleníteni” akarta őket, úgyhogy az LMP állva maradt jelöltjei nem lépnek vissza más párt javára az országgyűlési választások második fordulójában.
Nem hatotta meg a jobbikos politikus visszalépése Edelényben az MSZP-s Gúr Nándort sem, hiszen nem hajlandó viszszalépni a fideszes jelölt Daher Pierre javára, hogy megakadályozza a rasszista kijelentéseiről elhíresült Molnár Oszkár mandátumhoz jutását. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.