BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tilos a cégvezéreknek Facebookon ellenőrizni az álláskeresőket

Német lapértesülések szerint Thomas de MaiziÈre német belügyminiszter hamarosan benyújtja az adatvédelemmel kapcsolatos új törvényjavaslatát, amelynek értelmében a munkáltatók nem ellenőrizhetik az állásra jelentkezők közösségi oldalakon végzett tevékenységét.

Megmentik az álláskeresőket saját maguktól – így kommentálta a hírt a Spiegel. A lap szerint a cégvezetők főleg akkor utasítják el a jelentkezőket, ha a portálokon alkohol-, vagy drogfogyasztásra, a végzettséggel kapcsolatos hazugságokra, vagy rasszista megjegyzésekre akadnak. A CareerBuilder tavalyi felmérése szerint a német cégek gyakran élnek a közösségi oldalak nyújtotta informálódási lehetőséggel: a megkérdezett vállalati vezetők 45 százaléka ellenőrizte az álláskeresők profilját a Facebookon és más portálokon, 35 százalék pedig már elutasított jelentkezőt az így megszerzett adatok alapján.

A Die Welt és a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint ennek a gyakorlatnak hamarosan vége szakad, mivel a belügyminisztérium már előkészített egy javaslatot a közösségi portálok ilyen jelleg felhasználásának tiltására. A tiltás vélhetően nem vonatkozik majd az olyan, kifejezetten karrier szempontú közösségi oldalakra, mint a LinkedIn, és a munkáltatók továbbra is rákereshetnek a leendő alkalmazottakra a Google-on.

Az új javaslat egyébként szigorítja az alkalmazottak megfigyelésére vonatkozó szabályokat is, eszerint a vállalatok nem telepíthetnek videókamerákat a mosdókba, pihenő helyiségekbe, és öltözőkbe. Emellett a dolgozók telefonjainak, és e-mailjeinek megfigyelése is csak bizonyos korlátok között lesz megengedett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.