BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokba kerülhetnek a kormány elbocsátásai

Az eddig ismerté vált adatok szerint átlagosan 64 munkaügyi per indult a minisztériumok ellen, ha ezeknek csupán a felét nyerik meg a dolgozók, a közszolgálati átlagbért alapul véve több mint 2,4 milliárd forintot kell majd kifizetni a költségvetésből kamatok és kártérítés nélkül, azokkal akár 5 milliárdot is elérheti a kártérítés – íjra a Blikk.

A Blikk egy hónappal ezelőtt hivatalos levélben kereste meg a minisztériumokat, valamint a Miniszterelnökséget, és arról érdeklődött, hogy hány munkatárstól váltak meg a kormányváltás óta és emiatt hány munkaügyi per indult.

A lap számára eljuttatott adatok szerint több száz pert kezdeményeztek a tárcák ellen, de van, ahol nem árulják el hány embert küldtek el. A Belügyminisztérium (BM) és háttérintézményei ellen indult a legtöbb per a kormányváltás óta, összesen 243. A BM tájékoztatása szerint 638 ember távozott tőlük.

A Nemzetgazdasági minisztériumból (NGM) és háttérintézményeitől 273 fő távozott a legtöbb közös megegyezéssel (222), 51 embert viszont kirúgtak a kormányváltás óta. Az NGM tájékoztatása szerint ellenük 12 munkaügyi per indult.  A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és háttérintézményeinél 73 dolgozót cseréltek le, ebből 36 főt mentettek fel, a többi megegyezéssel, vagy lemondás miatt távozott. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 6 embert cseréltek le, ebből 4-en indítottak pert.

A kabinet által a kormányváltást követően elfogadott jogszabály, mely lehetővé teszi, hogy indoklás nélkül küldjenek el munkavállalókat a közigazgatásból, jelentős költségeket róhat a költségvetésre. Átlagosan egy ilyen eljárás akár 3 évig is eltarthat, amíg jogerős ítélet nem születik, mondta el a Blikknek, Kamarás Péter jogi szakértő. Abban az esetben ha a munkavállaló megnyeri a pert, akkor a 3 év alatt elmaradt fizetést, annak kamatait és akár kártérítést is kell fizetnie a vesztes minisztériumnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.