BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlusconi-Sarkozy kettős a bevándorlóknak: Kívül tágasabb

Az olasz és a francia kormány egyaránt a schengeni határszabályok átmeneti módosítását szeretné elérni, miután több ezer észak-afrikai bevándorló érkezett az EU területére.

Az Európai Bizottság szerdán tárgyalja a határátlépésre vonatkozó szabályrendszert, José Manuel Barroso elnök ezzel kapcsolatban közölte: a határellenőrzések átmeneti visszaállítása az egyik lehetséges megoldás a jelenlegi bevándorlási krízisre. A jelenlegi szabályok szerint akkor törölhető el a szabad határátlépésre vonatkozó rendelkezés, ha veszélyben forog az adott tagállam közrendje, a bevándorlási hullám azonban nem tartozik ebbe a kategóriába.

Az észak-afrikai bevándorlók áradatától elsősorban Olaszország tart: Lampedusa szigetére eddig mintegy 25 ezer tunéziai, illetve líbiai menekült érkezett, Róma pedig kifogásolja, hogy nem kap elég segítséget az EU-tól a helyzet menedzselésére. A francia kormány pedig azért szólalt fel, mert az olasz állam számtalan afrikai bevándorlónak adott ideiglenes tartózkodási engedélyt. A többségükben franciául is beszélő bevándorlók így legálisan léphettek be Franciaország területére.

Róma és Párizs is a schengeni rendszer átmeneti módosítását szorgalmazza, a BBC által idézett európai parlamenti képviselők azonban ellenzik a szabályok módosítását. Carlos Coelho, az Európai Parlament schengeni ügyekben illetékes főtárgyalója viszont európai megközelítést szorgalmazott és emlékeztetett arra, hogy Schengen az euróhoz hasonlóan az EU egyik szimbóluma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.