BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Strauss-Kahnt kiiktatták, még ha ártatlan is

A Dominique Strauss-Kahn ellen folyó eljárás kiiktathatja a francia elnöki tisztért folyó versenyből az IMF vezetőjét, aki vélhetően még hónapokig kénytelen az Egyesült Államokban maradni.

Dominique Strauss-Kahn a francia szocialisták jelöltje volt a következő elnökválasztásokon, legalább is eddig. Az IMF vezetője, akit jelenleg egy New York-i szállodában elkövetetett szexuális bűncselekmény kapcsán hallgatnak ki, szinte biztosan hónapokig kénytelen az Egyesült Államokban maradni. Márpedig a francia elnökválasztáson való részvételhez június 28-a a "jelentkezési határidő".  "Bármi is legyen a vizsgálat eredménye, Strauss-Kahn nem szállhat újra versenybe az elnöki székért és talán a francia politika élvonalába sem térhet vissza" – mondta a Bloombergnek Gerard Grunberg, a párizsi Politikatudományi Intézet professzora.

Az elemző szerint a jelen állás szerint a szocialisták színeiben François Hollande lehet a szocialista induló Strauss-Kahn helyett, Nicolas Sarkozy esetleg a Strauss-Kahn támogatók közül próbálhat szavazatokat hódítani, míg a szélsőjobboldali Marine Le Pen az elit bukásából kíván voksokat gyűjteni.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Strauss-Kahn már az első körben legyőzte volna Sarkozyt a 2012 április végén tartandó elnökválasztáson, 26 százalékos támogatással. A mérések azt mutatják, hogy Sarkozyt még a szélsőjobboldali Le Pen is megelőzné a maga 22 százalékával, a jelenlegi elnök pedig csak 21,5 százalékos támogatásra számíthat. Mindez persze az állítólagos nemi erőszak kísérlettel kapcsolatos hírek nyilvánosságra kerülését megelőző állapot. Sarkozy nem kommentálta Strauss-Kahn letartóztatását, de profitálhat a bukásából, hiszen megfelelő taktikával begyűjtheti a szocialisták és a Nemzeti Front között őrlődő centrista voksokat.

De a helyzet Le Pennek is kedvezhet, aki a "korrupt párizsi elit" ellen folytatott harcának megerősítését láthatja az ügyben. A hétvégén kirobbant botrány kapcsán megjegyzendő, hogy pár napja "fényűző életmódja" kapcsán indult lejárató kampány Strauss-Kahn ellen, miután egy Porschéban fényképezték le az újságírók. Strauss-Kahn egy 100 ezer eurós Porschén gördült ki 4 millió eurós párizsi penthouse-ából.

Sarkozy csapata igen megörült a ballépésnek és tömegével terjednek az interneten a szóviccek és egyéb tréfák. Olyannyira, hogy még Strauss-Kahn szocialista párttársa, SégolÈne Royal kénytelen volt megkérni híveit, hogy ne terjesszenek Porschés vicceket. A helyzetet csak súlyosbította, hogy Franciaország hétfőn emlékezik meg François Mitterand szocialista elnök hatalomra lépésének harmincadik évéről. A legendás miniszterelnöke jelszava "csendes erő", amit a köz "csendes Porschéra" alakított át Strauss-Kahn számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.