BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóslatok az amerikai választás eredményéről

Amerikai tudósok sokasága igyekszik saját, tudományosnak tekintett módszereivel megjövendölni a novemberi választások eredményét, avagy Barack Obama 3,3 százalékot veszít bőrszíne miatt. – írja a Reuters.

Közelednek az amerikai választások: elemzők és újságírók tömege igyekszik megtippelni: vajon megtarthatja-e Obama elnök a Fehér Házat, vagy el kell azt hagynia, hogy a republikánus Mitt Romney költözhessen be novemberben?

Az előrejelzéshez a kurrens gazdasági állapotok mérőszámait ugyanúgy felhasználják, mint például a New Hampshire-i előválasztások eredményét. Az előrejelzés a múlt adathalmazára hagyatkozik – mondta James Campbell, a buffaloi egyetem politikatudósa.

Barack Obama jelenlegi elnök egy hajszállal (50,5 százalékkal) behúzza a választást – mutatja a Reuters által megkérdezett kilenc vezető előrejelző összesített számai. Ez persze az Egyesült Államokban hatályos választási rendszer, az elektori szisztéma szerint nem feltétlenül jelent győzelmet. Az oddsok persze módosulhatnak Romney javára, például ha a gazdaságról továbbra is kedvezőtlen adatok látnak napvilágot.

Az Iowa Egyetem professzora Michael Lewis-Beck megpróbálta kiszámolni, mennyire befolyásolja a szavazókat Obama elnök bőrszíne. Egy felmérés azt kérdezte az amerikaiaktól, hogy mely csoportoknak kedvez, ha kedvez az Obama adminisztráció. Azt is megkérdezték, Obamára szavaznának-e. Akik szerint Obama kedvez az afro-amerikai közösségnek, azok kevésbé támogatták a jelenlegi elnököt. Akik a rasszt tényezőnek tekintették, a jelenlegi politikában, még akkor is Obama ellen voltak, ha amúgy a gazdasági helyzetet jónak látták. Ebből a mintából Beck és kollégái azt állapították meg, hogy Obama „rassz-költsége” 3,3 százalék a szavaztok egészét tekintve.

2008-ban ugyanezen előrejelzők 52 százalékos Obama győzelmet jósoltak, ami megközelítette a Gallup utolsó 3 napban mért exit poll eredményeit. Az elmúlt négy amerikai választás kimenetelét a vezető előrejelzők 90 százaléka helyesen tippelte meg – állítja Thomas Holbrook, a Wisconsin-Milwaukee Egyetem professzora. Nem mellékes, hogy a szavazatok megoszlását tekintve mindenki – helyesen – Al Gore elsőbbségét jósolta, de az elektori szavatok révén George W. Bush foglalhatta el az ovális irodát.

Vannak, akik megpróbálják állami előrejelzezni, de ez sokkal bizonytalanabb terep. Carl Klarner, az Indiana State Egyetemről, 57 százalékra adja, hogy Obama az elektori szavazást is megnyeri – zárja cikkét a hírügynökség.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.