BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekről a szakokról kikerülve a legmagasabb a fizetés

Az energia-, pénzügyi és info­kommunikációs szektorokban lehet frissdiplomásként a legtöbbet keresni – áll a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatbázisában, amely 32 felsőoktatási intézmény 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerző végzettjeiről gyűjtött adatokat.

Az informatikai képzési terület végzettjei nettó 212 ezer, a műszaki területen diplomázók 190 ezer, a gazdaságtudományi diplomával rendelkezők pedig 183 ezer forintos keresetről számoltak be. A jövedelmi lista végén a művészeti, a sporttudományi, valamint a pedagógus­diplomával rendelkező pályakezdők találhatók, bár egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése bruttó 175 ezer forintra emelkedik idén februártól.
 
A friss diplomás jövedelmi különbségek nemcsak a képzési területi, hanem a nemek közti viszonyban is megjelennek. A Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a női diplomásoknál.

Az adatokból készült Educatio Frissdiplomások 2012 tanulmány szerint a hagyományos egyetemi, illetve a mesterképzési diplomához társul magasabb fizetés. Míg az alapképzésben részt vetteknél 142 ezer forintos nettó fizetés mérhető, addig mesterdiplomával ez az összeg közel 165 ezer forint.
 
A felmérés arra is rámutatott, hogy vannak olyan tanulmányi és egyéb háttér-tényezők, amelyek esetlegesen kihathatnak a későbbi jövedelmekre, ilyen például a külföldi tanulmány beiktatása. Az adatok szerint ugyanis azok a végzettek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben, Magyarországon elhelyezkedve átlagosan 179 ezer forintot, ezzel szemben a külföldi tanulmányokat nem folytatók 157 ezer forintot keresnek.
 
Ugyancsak növelő tényezőként hathat a későbbi jövedelemre a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat: a gyakorlattal rendelkezők 168 ezer forintos átlagfizetésről számoltak be, míg azok, akik nem tudtak tapasztalatot felmutatni, 22 ezer forinttal kevesebbről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.