BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzt kért az Iszlám Állam a lefejezett újságíróért, de az USA nem tárgyal

Amerikai kommandósok július elején sikertelen kísérletet tettek az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet által foglyul ejtett amerikaiak, köztük a terroristák által lefejezett újságíró, James Foley kiszabadítására - közölte az amerikai kormány.

A Pentagon irányította akciót, amelyben különleges katonai egységek mintegy kéttucatnyi tagja vett részt, a Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök rendelte el, mert több forrásból származó hírszerzési információk szerint a foglyok élete veszélybe került. Az arab országban zajló polgárháború kezdete óta ez volt az első amerikai katonai akció Szíria területén.

Az amerikaiak és a terroristák között tűzharc tört ki, de a kommandósok nem találták meg a foglyokat a meg nem nevezett szíriai helyszínen, amelyről csak annyit közöltek, hogy ritkán lakott területen található. Az akcióban az IÁ több fegyverese életét vesztette, egy kommandós pedig könnyebben megsebesült.

A különleges egységeket helikopterrel szállították a bevetés helyszínének közelébe, ezt követően gyalogosan közelítettek meg egy közelebbről nem meghatározott létesítményt, amelyben az értesülések szerint a foglyokat őrizték. Az amerikaiakra kormányzati illetékesek szerint könnyűfegyverekből tüzet nyitottak, ezt viszonozták. A terepet a levegőből egy harci repülővel és drónokkal biztosították.

Miután az objektumban nem találtak amerikaiakat, a kommandós alakulatok - amelyek között az összes fegyvernem képviseltette magát - visszavonultak.

"A művelet nem járt sikerrel, mert nem voltak ott túszok" - jelentette ki Lisa Monaco, az elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója.

Philip Balboni, a Foleyt alkalmazó bostoni GlobalPost online médiaügynökség elnöke szerdán közölte, hogy cége a múlt héten e-mailt kapott, amelyben a fogva tartók azzal fenyegetőztek, hogy megölik az újságírót. Balboni szerint a Fehér Ház tudott a fenyegetésről, de nem kezdődtek tárgyalások az ügyben.

A The New York Times Foley családjától és egy volt rabtársától úgy értesült, hogy a terroristák több millió dolláros váltságdíjat követeltek az újságíró szabadon bocsátásáért, amibe azonban Washington - több európai kormánytól eltérően - nem volt hajlandó belemenni. A lap összesítése szerint az al-Kaida az elmúlt öt évben 125 millió dollárnyi sarcot gyűjtött be európai túszokért cserébe.

A napilap úgy tudja, hogy az IÁ fegyvereseinek jelenleg három amerikai mellett három brit foglyuk is van. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Nagy-Britannia sem tárgyal a terroristákkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.