BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán a katonai elhárításnak jelenthetett?

Ha van is alapja Simicska Lajos ügynökvádjának, az nem bizonyítható, pedig nem biztos, hogy légből kapott. A ma is elérhető dokumentumok között megvan Orbán úgynevezett "A" kartonja. 1981. október 20-ától leszereléséig akár jelenthetett is, de ez sem jelenti azt, hogy ügynök volt - írja a HVG.

A hetilap elismeri, egyelőre semmi nem kényszeríti a kormányfőt, hogy tisztázza múltját. 1998-ban ugyan felbukkant 6-os kartonja, amit az állambiztonsági szervek a hálózat tagjairól vezettek, de csak az első oldala került elő, az meg éppen a másodikról derülhetett volna ki, hogy sikerült-e beszervezni. Egy másik dokumentációból az derült ki, hogy ezt 1982-ben a III/III-as főcsoportfőnökség megpróbálta, de letett róla.

A Simicska Lajos által emlegetett katonai titkosszolgálat (III/IV-es csoportfőnökség) ma is elérhető dokumentumai között viszont megvan a jelenlegi kormányfő úgynevezett „A” kartonja. Abból kiderül, hogy annak idején Zalaegerszegen az egykori elhárító őrnagy közvetlen – rezidens nélküli – „társadalmi kapcsolata” volt. 1981. október 20-ától leszereléséig. Orbán Viktor tehát akár jelenthetett is, de ez nem jelenti azt, hogy ügynök volt.

A III/IV-es főcsoportfőnökség a társadalmi kapcsolatait nem beszervezte, hanem megbízta. Ők általában szóban jelentettek – emlékeztet a HVG, amely ezzel is magyarázza, hogy a katonai "ügynökjelentéseknek annyi nyomuk sincs, mint a III/II-eseknek és a II/III-asoknak".

Az úgynevezett társadalmi kapcsolatok általában önként segítették a szervezetet, jó információforrásnak számítottak, de nem volt érdemes ügynökként használni őket. A katonai elhárításnál más volt a szerepük, együttműködési nyilatkozatra az ügynökökkel szemben őket nem kötelezték, nem vettek fel róluk úgynevezett „B”, beszervezési és „M”, azaz munkadossziét, nem szerepelnek a BM állambiztonsági nyilvántartásában, 6-os kartonjuk sincs.

Ahogy arról a VG is beszámolt, Simicska Lajos korábban a Mandiner portálnak adott interjúban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek - közös sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő.A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de azt visszautasította.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.