BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűnügyi felügyelet alatt a koronavírus-gyógyszerrel kereskedő orvos és társa

A bűntársak a koronavírus betegségben szenvedőknek haszonszerzés céljából jogellenesen értékesítették a gyógyszereket.

Elrendelte a bíróság a gyanú szerint koronavírus-gyógyszerekkel kereskedő orvos és társa bűnügyi felügyeletét – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk,

az orvost és a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható társát február 18-án fogták el.

A megalapozott gyanú szerint, az orvos, egy korábbi páciensének közreműködésével, a COVID-19 vírus által okozott betegségben szenvedőknek szánt gyógyszereket ellenszolgáltatásért cserébe, rendszeres haszonszerzésre törekedve, jogellenesen értékesítette.

A kihallgatott öt gyanúsított közül a vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett

szándékos veszélyeztetéssel és sikkasztással gyanúsított orvos letartóztatását, valamint a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nő bűnügyi felügyelet alá helyezését kezdeményezte az ügyészség.

Fotó: Shutterstock

Az orvos és társa az első fokú bíróság döntése szerint eddig szabadlábon védekezhetett, de a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék – ügyészi fellebbezésre – mindkettőjüket négy hónapra bűnügyi felügyelet alá helyezte. A gyanúsítottak nem hagyhatják el otthonukat és nyomkövetőt kell viselniük – közölték.

Az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a budapesti kórházban dolgozó orvosnak

hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló olyan gyógyszerekhez,

amelyeket kizárólag az intézményben, szoros orvosi felügyelet mellett adhatnak a betegeknek. A megalapozott gyanú szerint azonban az orvos – egy korábbi páciensének közreműködésével – ilyen gyógyszereket rendszeres haszonszerzésre törekedve, jogellenesen értékesített.

Ezzel csökkentette az intézmény készletét, így az ügyészség szerint a kórházban kezelt koronavírusos betegek életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Másrészt azoknak az egészséges, ilyen kezelésre nem jogosult embereknek is veszélyeztette az egészségét, akiknek ezeket a gyógyszereket értékesítette – írták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.