Bár nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó az oroszok számára kulcsfontosságú biztonsági kérdések megvitatására, Oroszország nyitva hagyná a párbeszéd lehetőségét az ukrán határnál kialakult feszültség kapcsán – közölte a Reuters szerint Dmitrij Peszkov csütörtökön.

Miután az orosz biztonsági követelésekre – melyek a hidegháború után kialakult nemzetközi rend átrajzolására, a közép-európai országok feje felett eldöntött új határokra vonatkoznak – megérkezett a hivatalos válasz az Egyesült Államok és a részéről, Moszkva nem fogja elkapkodni a következések levonását.

A kialakult feszültséget Peszkov a hidegháborúhoz hasonlította 

és közölte, hogy Oroszország számára sokáig tarthat, hogy átnézze a Washingtontól kapott választ, ugyanakkor az, hogy az amerikaiak és a NATO szerint Moszkva követelései elfogadhatatlanok, nem hagy sok teret az optimizmusnak.

Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT / AFP

Peszkov szerint az alapján amit kollégái tegnap közöltek, teljes mértékben nyilvánvaló, hogy a fő kérdésekben az orosz aggodalmakat nem hajlandóak a nyugati hatalmak figyelembe venni, de ez nem jelenti azt, hogy az oroszok elhamarkodott következtetéseket vonnának le.

Az árnyalt reakció a Kreml részéről nyilvánvalóvá teszi, hogy az oroszok nem utasítják el kapásból az amerikai és NATO részéről érkezett választ, vagy zárják le a diplomáciai csatornákat.

Az orosz és ukrán dollárban denominált kötvények, melyek jelentős veszteségeket szenvedtek az elmúlt hetekben, egyaránt emelkedésnek indultak Peszkov kijelentéseit követően. Az orosz dollárban denominált RTS index 4 százalékot erősödött.

Oroszország – mely jelentős katonai erőket vonultatott fel az ukrán határon és Belarusszal közös hadgyakorlatot is kezdett – továbbra is tagadja, hogy támadásra készülne Ukrajna ellen, csupán a saját biztonságával kapcsolatos vörös vonalak visszaállítását szeretné.

Ezek alapján a NATO-nak le kellene állítania minden további keleti bővítést és ki kellene vonnia a csapatokat a hidegháború után csatlakozott országokból.

Bár a hivatalos amerikai és NATO válaszok nem nyilvánosak, azt mind a két esetben lehet tudni, hogy visszautasítják az elmúlt 25 év történéseinek semmisé tételét követelő orosz javaslatokat, ám hajlandóak más kérdésekben, például a fegyverkorlátozások, a bizalomépítő lépések és a hadgyakorlatok mértéke kapcsán párbeszédet folytatni.

Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy Washington továbbra is elkötelezett a NATO nyitott ajtók politikája mellett és az észak-atlanti szövetség nem fog megalkudni alapelvei kapcsán.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba a Kreml megszólalása előtt közölte, hogy Oroszország valószínűleg legalább két hétig a diplomácia talaján maradhat Kijevvel és a nyugattal szemben. A politikus szerint Kijev minden lehetőségre készül, de úgy látja, hogy az oroszok fő stratégiája most Ukrajna destabilizálása hibrid háborús eszközök segítségével, melyek eszközei között a kibertámadások és a dezinformációs kampányok is megtalálhatóak. 

Úgy véli, hogy a katonai beavatkozás csak egy eszköz az oroszok részéről, mely használata előtt más módszerekkel igyekeznek célt érni.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint van lehetőség komoly párbeszédre az Egyesült Államokkal, ám csak másodlagos kérdések kapcsán, nem a fő kérdésekben, melyek a NATO keleti terjeszkedésének leállítása és az Oroszországot fenyegető csapásmérő fegyverek telepítése. A miniszter szerint a következő lépésről Putyin dönthet.

Az orosz elnök a krízis kapcsán hetek óta hallgat és a jövő héten Kínába utazik a téli olimpia megnyitójára. Ugyanakkor közelebbről meg nem határozott katonai technikai választ helyezett kilátásba, ha Oroszország követeléseit figyelmen kívül hagyják. Szakértők szerint ez rakéták telepítését jelentheti. Egyes vélemények szerint Kína és annak elnöke, Hszi Csin-ping nem nézné jó szemmel, ha a pakingi téli olimpia idején Oroszország háborút indítana Ukrajnában.

A kínai külügyminiszter, Vang Ji is arra szólította fel a feleket, hogy őrizzék meg nyugalmukat és tartózkodjanak a további eszkalációtól.