BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a Kaukázusban is szólnak a fegyverek

Többen életüket vesztették az azeri és örmény csapatok közötti összecsapásokban. Törékeny lehet a 2020-as, orosz felügyelettel létrehozott tűzszüneti megállapodás.

Háromra nőtt a legutóbbi Azerbajdzsánnal szembeni összecsapások során meghalt örmény katonák száma az örmény hadügyminisztérium szerdai közlése szerint, miután kedden Azerbajdzsán is beszámolt egy áldozatról – írja a France24.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Hónapok óta ez a legsúlyosabb összetűzés a két ország között, ahol a határon továbbra is feszült a helyzet a 2020-as, többezer áldozatot követelő háború óta. A konfliktus kirobbanását mind a két fél a másik oldal provokációjával indokolta. Örményország korábban arról számolt be, hogy keleti határain hadseregét tüzérségi és dróntámadások érték, ám Azerbajdzsán ezt tagadja.

Az egy azeri és három örmény katona halálát okozó tűzváltásban további két örmény katona szenvedett sérüléseket, ám az ő állapotuk stabil. A fegyverek megszólalása veszélybe sodorhatja a 2020-as konfliktust az abban az évben lezáró, orosz segítséggel tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, melynek értelmében Örményország visszavonta csapatait Hegyi-Karabah területének jelentős részéről, mely formálisan ugyan Azerbajdzsán része volt, de gyakorlatilag örmény ellenőrzés alatt, szakadár államként üzemelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.