BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamionkürtök rázzák fel az egyre megosztottabb kanadai politikát és társadalmat

Kanada fővárosában már napok óta tüntető jelszavaktól és kamionkürtöktől hangosak az utcák. 

A járvány miatt bevezetett egészségügyi rendelkezések, köztük a kötelező oltás ellen tiltakozó kamionsofőrök és szimpatizánsaik 

hangulatát tovább fűtötte a hír, miszerint Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Covid–19-tesztje pozitív lett. 

A konzervatív ellenzék is tovább korbácsolja az érzelmeket a kormánypárt ellen, bár közben belső kihívásokkal is küszködnek.

Justin Trudeau miniszterelnök elítélte a tiltakozók magatartását, és kijelentette, hogy nem hajlandó találkozni a gyűlöletkeltő és tudományellenes nézeteket valló emberekkel. Szerinte a tüntetők nem képviselik a lakosság többségét, és ő a megfertőződés ellenére továbbra is vallja, hogy a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja az oltás felvétele és a határon átnyúló utazások szigorítása.

Mindeközben számos konzervatív képviselő kiállt a tüntetők mellett. 

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Erin O’Toole konzervatív vezető szerint Trudeau mindazokat gyalázza, akiknek érthető módon elege van a pandémia miatti korlátozásokból, és csak azt akarják, hogy a hatalmon lévők meghallgassák őket.

Trudeau megjegyezte, hogy a kanadaiak még nem láthattak felelős vezetői lépéseket sem O’Toole-tól sem Maxime Bernier néppárti vezetőtől – aki a járvány közel két évvel ezelőtti kitörése óta politikai mozgalma alapkövévé tette a Covid–19-korlátozások elleni fellépést.

O’Toole kijelentette, hogy 

helytelen, ha a miniszterelnök ,,néhány” rossz színész (erőszakos, náci zászlókat lengető tüntető) hangjára összpontosít a konvojban, miközben semmibe veszi ,,a több millió kanadai aggodalmát”.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Leslyn Lewis konzervatív képviselő szerint a liberális kormány okolható, amiért az egészségügyi válság során megosztottá vált a társadalom. Lewis sérelmezte, hogy a miniszterelnök és más liberális politikusok míg korábban találkoztak a Black Lives Matters tüntetőivel, most elbújnak a 100 ezer kamionos és polgár elől, akik a demokrácia védelméért gyűltek össze.

Bár a miniszterelnök ellen szított érzelmek utat nyithatnának az ellenzéknek, de egyelőre belső viszályaikat oltják. Vezetőjük, Erin O’Toole – aki a tavalyi előre hozott választásokon középre tolta korábban igencsak konzervatív pártját a liberálisabb szavazók megnyerése érdekében – belső lázadással szembesült. Képviselőcsoportjának néhány tagja készen áll, hogy akár már szerdán, a választmányi ülésen szavazást indítsanak a vezető jövőjéről. A források azt mondják a CBC Newsnak, legalább 60 képviselő egyetértett abban, hogy távoznia kell székéből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.