BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkeztek Angliába az ukrán katonák, akik 120 nap kiképzés után rögtön a frontra kerülnek

A kiképzést a brit hadsereg irányítja, nagy lökést adhat a tréning az ukrán erőknek.

Megérkeztek az Egyesült Királyságba azok az első ukrán önkéntesek, akiket éles bevetésekre képeznek ki a brit hadsereg tisztjei. Várhatóan ennek a csapatnak lesz a feladata a dél-ukrajnai Herszon városának visszafoglalása. A The Guardian című brit lap értesülései szerint a katonákat fegyverkezelésre, elsősegélyre, taktikákra és egyéb harcászati tevékenységekre is kiképezik. 

Egymillió olyan ukrán harcol jelenleg is, akiknek korábban semmilyen harci tapasztalatuk nem volt

Gyors ütemben, a NATO-szabványoknak megfelelően fegyverzik fel újra az ukrán hadsereget.

A brit kormány több ezer AK gépkarabélyt is beszerzett a kiképzéshez, így az ukránok olyan fegyverekkel gyakorlatozhatnak, amellyel majd a fronton is harcolnak. 

A Sky News szerint a kiképzésen több mint tízezer ukrán vesz rész, egyelőre az első csapat érkezett meg. Nagyjából 120 nap alatt lesz az addig fegyvert sem látott önkéntesekből frontra küldhető katona. A tréninget több körösre tervezik, az elsőben 2400 katonát képeznek ki. 

Drills of Zakarpattia Region Territorial Defence Forces
Fotó: NurPhoto via AFP

Az utánpótlásra óriási szüksége van Kijevnek, mert a korábbi jelentések szerint naponta nagyjából 200 katonát vesztenek az Oroszországgal vívott háborúban, és egyre jobban fogy a bevethető emberállomány. 

A kiképzésre azért Angliában kerül sor, mert több ukrajnai kiképzőbázist is lebombáztak az oroszok a háború hetei alatt. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.