Az ikonikus olasz étel jelentősen megdrágult: a viszonylag egyszerű Margherita pizza összetevőinek ára csaknem harmadával, mintegy 30 százalékkal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest a decemberi adatok szerint.
Ez messze felülmúlja a múlt havi 12,3 százalékos olaszországi inflációs rátát, amelynek az energia és az élelmiszerek árának megugrása a fő okozója. A különbség azonban arra is rámutat, hogy a kormány hiába költött el 75 milliárd eurót energiaár-támogatásra, a dotáció csak arra volt elég, hogy az olaszok más termékek árát emeljék az egekbe.
A Bloomberg hírügynökség frissen megalkotott Margherita pizza indexe az egyik legismertebb és legegyszerűbb olasz nemzeti étel alapanyagáraiból kiindulva vizsgálja a mediterrán országra jellemző megélhetési költségeket.
A mutató a helyi statisztikai hivatal és a pénzügyminisztérium hivatalos liszt-, paradicsom-, mozzarellasajt- és olívaolajára alapján készül. Emellett azt is feltételezik, hogy a hagyományoktól eltérően a népszerű ételt nem fafűtéses kemencében, hanem otthon, villanysütőben készítik el, így tehát az elektromos áram árváltozását is monitorozza az index.
A Bloomberg elemzői ezzel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy az előre elkészített félkész termékek ára „csupán” 9,9 százalékkal emelkedett – így tehát a mirelit ételek gazdaságosabbak is. Az ízélményre azonban a hírügynökség nem tér ki.
Az index alkotóelemei közül
a legnagyobb mértékben a mozzarella ára ugrott meg
(27 százalék), illetve kimagasló a liszt 22 százalékos drágulása is.
Sok vita folyik arról, valójában milyen feltétek megengedettek egy igazi olasz pizzán. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a Margherita mellett a Marinara, azaz a mozzarella nélkül készített Margherita a legnépszerűbb változat, a
nagyjából naponta nyolcmillió Olaszországban elkészített pizza közül.
A pizzának számos változata létezik, köztük a papírvékony tésztájú római és a serpenyős New York-i változat. A nápolyiak meggyőződése, hogy a dél olasz város a pizza szülőhazája, így tehát övék az eredeti recept. Ami biztos, hogy az Európai Unió az egyik jellemző receptet „italikumként”, ismerte el. A szabályok szerint tehát
az „igazi” pizza 485 Celsius-fokos, fatüzelésű kemencében készül, így tud ugyanis a kerek tészta kérge egy-két centiméter magasra felemelkedni.
Elengedhetetlen emellett, hogy csak olasz alapanyagokból, extra szűz olívaolajból, friss bazsalikomból, bivalymozzarellából és helyi paradicsomból készüljön.
A legnépszerűbb pizzát a legenda szerint Savoyai Margitnak, az Olaszország egyesülése utáni első királynénak szolgálták fel 1889-es nápolyi látogatásakor, innen a Margherita elnevezés. A zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsom Olaszország nemzeti színeire utal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.