BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszbarát kibertámadás érte a francia nemzetgyűlés honlapját

A támadást a NoName057 elnevezésű oroszbarát hackercsoport vállalta magára. A csoport 2022 márciusában alakult, oroszul és angolul kommunikál, és elsősorban terheléses támadásokat hajt végre.

Egy oroszbarát kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfőn a francia nemzetgyűlés internetes oldala. A szolgáltatás délután helyreállt. A támadást a NoName057 elnevezésű oroszbarát hackercsoport vállalta magára a Telegram üzenetküldő applikáción – közölte az AFP francia hírügynökséggel Ivan Fontarensky, a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég kibervédelmi technikai vezetője.

Payments System Hacking. Online Credit Cards Payment Security Concept. Hacker in Black Gloves Hacking the System. Payments System Hacking. Online Credit Cards Payment Security Concept. Hacker in Black Gloves Hacking the System.
Fotó: Getty Images

A hackerek az Ukrajnának nyújtott francia támogatással indokolták a támadást, de a nyugdíjreformnak a parlamenti szavazás nélküli elfogadására utaló üzenet is megjelent indoklásként.

 

Úgy döntöttünk, hogy megismételjük korábbi utazásunkat Franciaországba, ahol nem csitulnak a tiltakozások (Emmanuel) Macron (államfő) ellen, aki úgy döntött, hogy nem törődik a franciákkal, inkább továbbra is az ukrán neonácikat szolgálja

 

 – idézte az AFP a hackercsoportot a Telegramról.

A NoName a parlamenti felsőház, a szenátus ellen is vállalt egy kibertámadást, de annak nem voltak hétfőn látható jelei. 

A NoName mintegy nyolcvan oroszbarát hackerkollektívát magában foglaló nyugat-európai csoport

– mondta az AFP-nek Nicolas Quintin, a Thales kibertámadásokat elemző csapatának szakértője. A NoName 2022 márciusában alakult, oroszul és angolul kommunikál, és elsősorban terheléses támadásokat hajt végre.

Franciaországban rendszeresek a hasonló jellegű kibertámadások. Múlt héten a párizsi repülőterek internetes oldalait, valamint a titkosszolgálatok belbiztonsági szolgálatának portálját érte terheléses támadás, és mindkettőt egy másik oroszbarát hackercsoport vállalta magára – jelezte a Thales.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió tavalyi kezdete óta több hasonló csoport jött létre. Ellentétben a hagyományos hackercsoportokkal, ezek nem kérnek váltságdíjat a lebénított informatikai rendszerek feloldásáért. A terheléses támadások nem költségesek, és általában csak rövid időre blokkolják a portálokat, de a termeléssel és eladással foglalkozó vállalatok működését komolyan veszélyeztethetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.