BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
This handout picture taken and released by Ukrainian presidential press service on April 18, 2023 shows Ukrainian president Volodymyr Zelensky (L) awarding a wounded serviceman at the military hospital of the heavily shelled frontline in the Donetsk region, amid Russian invasion of Ukraine.

A frontra látogatott Zelenszkij, sebesült katonákat tüntetett ki – videóval

A kelet-ukrajnai Avgyijivkába látogatott az ukrán elnök.

Az orosz erők ostromának középpontjában álló egyik kelet-ukrajnai kisvárosba, Avgyijivkába látogatott kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a frontvonal közelében az ukrán katonákat magasztalta és kitüntetéseket adott át – közölte az államfő hivatala.

This handout picture taken and released by Ukrainian presidential press service on April 18, 2023 shows Ukrainian president Volodymyr Zelensky (L) awarding a wounded serviceman at the military hospital of the heavily shelled frontline in the Donetsk region, amid Russian invasion of Ukraine.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntet egy sebesült katonát a donyecki frontvonal katonai kórházában 2023. április 18-án.
Fotó: AFP

A közlés szerint Zelenszkij meghallgatta a helyszíni főparancsnok jelentését, majd beszédet intézett a katonáihoz. 

Az elnök egy kórházba is ellátogatott, ahol sebesültekkel találkozott, és közülük is többet kitüntetett. 

Zelenszkij a közelmúltban több alkalommal is meglátogatta katonáit, ami elemzők szerint megerősíti azokat a várakozásokat, hogy az ukránok átfogó ellentámadásra készülnek. A kelet-ukrajnai térségben, orosz ellenőrzés alatt álló területeken tett látogatást hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki másodszor járt Ukrajnától elfoglalt területen az Oroszország indította háború tavaly februári kezdete óta.

 

Három háztömbnyi bahmuti előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Három háztömböt foglaltak el Bahmut északi, központi és déli részén az orosz rohamosztagok – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A beszámoló szerint a rohamosztagok előrenyomulását a szárnyakon légideszantosok és a déli csapatcsoport alegységei biztosították,

az orosz légierő és a tüzérség pedig csapást mért a Casziv Jar és Konsztantinivka felől ellentámadással próbálkozó ukrán erőkre.

A tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 460 főben adta meg, akik közül, mint mondta, több mint 290 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el. Konasenkov szerint az orosz hadsereg emellett megsemmisített két ukrán vezetési pontot, két üzemanyag- és két lőszerraktárt, egy harckocsit, két amerikai gyártmányú Paladin M109-es önjáró löveget és egy M777-es tarackot.

Vlagyimir Szaldo, a részben elcsatolt Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg több ponton élőerőt és haditechnikát vont össze a Dnyeper jobb partján, és a folyón való átkelésre készülhet.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek kedden a hatóságok ukrán tüzérségi támadást. 

Donyeckben, ahol a nap folyamán két robbanóanyaggal és srapnellel megtöltött drónt lőttek le, három civil életét vesztette belövésektől.

A Győzelem Önkéntesei nevű oroszországi mozgalom kedden közölte, hogy idén május 9-én, a győzelem napján elmarad a hagyományos Halhatatlan Ezred-menet, amelyen a leszármazottak a háborús veterán felmenők portréjával vonulnak fel. Moszkvában biztonsági okokból a megemlékezés alternatív formái mellett döntöttek. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.