BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Storm Hits London After The Second Hottest Day Ever Recorded View of the City of London’s skyline as the sky is cloudy, London on July 26, 2019. Yesterday was the second hottest day ever recorded in the history of Great Britain with 37.9C at Heathrow Airport. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto) (Photo by Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Brüsszeli korrupciós botrány: Londonig érnek a Katargate-ügy szálai

A brüsszeli bűnszervezet vezetője brit politikusokat vásárolt meg luxusutazásokkal.

Több brit parlamenti képviselőről is kiderült, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság előtt épp attól a csoporttól kaptak ajándékokat, amely a brüsszeli korrupciós botrány középpontjában áll – írta a Politico.

Storm Hits London After The Second Hottest Day Ever Recorded View of the City of London’s skyline as the sky is cloudy, London on July 26, 2019. Yesterday was the second hottest day ever recorded in the history of Great Britain with 37.9C at Heathrow Airport. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto) (Photo by Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A katari befolyásszerző túra nem állt meg a La Manche csatornánál.
Fotó:  Alberto Pezzali / AFP

Az alkalmanként több ezer fontba kerülő repülőutakat követően az érintett brit politikusok nyilvánosan dicsérték Doha előrelépését az emberi jogok területén, azt követően is, hogy civil- és kormányzati szervezetek borzalmas munkakörülményekről és embertelen szálláshelyekről tettek jelentést. Az ország oktalan magasztalása azután sem szakadt félbe, hogy kiderült: a világbajnokság előkészületei során több ezer dél-ázsiai vendégmunkás halt meg balesetekben.

A politikusutaztatások haszonélvezői eddig az Európai Unióra korlátozódtak, ám mint kiderült, a Katargate szálai átnyúlnak az Egyesült Királyágba is. 

Tavaly decemberben kiderült, hogy EP-képviselők több millió eurót fogadtak el külföldi országoktól, elsősorban Katartól és Marokkótól, hogy az érdekeiket szolgálják Brüsszelben.

De a brit politikusok esete nem az első alkalom, hogy az öböl menti ország ingyen utazásokkal lobbizott – az Európai Bizottság több tisztviselőjét is így befolyásolták az EU és Katar közti légi közlekedési megállapodásról szóló tárgyalások idején.

Az uniós és brit politikusok látogatásait ráadásul ugyanaz a csoport szervezte, a Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (NHRC), amelyet a Katargate-botrány egyik főszereplőjének tartanak.

Az NHRC-t több évtizeden át 2021-ig a katari Ali Bin Samikh Al-Marri vezette, ő jelenleg a belga hatóságok által kiadott elfogatóparancsban a brüsszeli korrupciós hálózat „irányítójaként” szerepel, aki a feltételezett főkolomposnak, Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőnek adott utasításokat. Panzeri házi őrizetben van, miután elismerte az ellene felhozott vádakat.

This handout picture provided by the Qatari Ministry of Labour shows the Gulf emirate's Labour Minister Ali bin Samikh al-Marri during a meeting with European Parliament vice president Eva Kaili in Doha on October 31, 2022.
Ali bin Samikh Al-Marri munkaügyi miniszter, az NHRC volt vezetője és a Katargate-ügy kulcsfigurája.
Fotó: AFP

A brit parlamentben jelenleg három képviselőnél fedték fel a katari befolyás nyomait – a liberális demokrata Qurban Hussain és Alistair Carmichael, valamint a független Pola Uddin 2022 októberében Dohába utazott az NHRC „támogatásával”, hogy ott felmérjék az ország emberi jogi állapotát.

A külföldi munkavállalókat rendesen megvilágított,  fűtött helyiségekben szállásolják el, és napi három alkalommal meleg ételt kapnak. Katar hatalmas előrelépést tett az emberi és munkajogok terén, ráadásul további reformokat is ígérnek 

– jelentette ki Hussain egy sajtótájékoztatón, miután visszatért Londonba.

A két képviselő a Lordok Házában is elismerően nyilatkozott a dolgozók körülményeiről és a világbajnokság előkészületeiről, Katar méltatása pedig azt követően sem szakadt félbe, hogy több szervezet is nyilvánosságra hozta, hogy a vendégmunkások sorsa nem olyan rózsás, mint ahogyan azt a politikusok lefestették.

Jóval az ő látogatásuk előtt, 2020-ben a katari külügyminisztérium és az NHRC egy másik küldöttség utazását is finanszírozta. Tagjai hasonlóképp dicsérték az országot a brit parlamentben. A delegációt Alistair Carmichael, a Liberális Demokraták belügyi és igazságügyi szóvivője vezette, akit Alun Cairns, Adam Holloway és Jackie Doyle-Price konzervatív képviselő, valamint Justin Madders, a munkáspárti tagja kísért el.

A látogatásról szóló információk nagy része nem nyilvános, csak annyit tudni, hogy a képviselők személyesen is találkoztak Al-Marrival, a Katargete-botrány „irányítójával”.

Az érintett politikusok a drága repülőutak és ajándékok elfogadásával nem szegték meg a brit parlament szabályait. Az uniós társaikkal ellentétben őket sokkal lazább korrupcióellenes törvények kötik, annak ellenére, hogy tavaly egy sor visszaélés került a reflektorfénybe, és bár az alsóház fegyelmi bizottsága elkezdett a reformokon dolgozni, egyelőre csak javaslatokat és iránymutatásokat tettek közzé – egy ilyen egyszerűen megkerülhető rendszerben könnyen gyökeret ver a korrupció.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.