BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fehér Ház: Biden nem oktatja ki az indiai miniszterelnököt az emberi jogokról

Washington igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Indiával, hogy ezzel megállítsa a kínai befolyás terjeszkedését, miközben India a világpolitikában betöltött szerepét kívánja növelni.

Joe Biden amerikai elnök kétnapos találkozóra hívta Narendra Modi indiai miniszterelnököt, annak ellenére, hogy továbbra is aggodalmak merülnek fel az emberi jogokkal kapcsolatban Indiában. 

Joe Biden amerikai elnök beszélget Narendra Modi indiai miniszterelnökkel a G20-ak csúcstalálkozójának megnyitóján az indonéziai Bali üdülőszigetén, Nusa Duán 2022. november 15-én.
 Fotó: AFP

A partnerségi kapcsolatok megerősítése mindkét ország szempontjából rendkívül fontos.

Washingtonnak India stratégiai ellensúlyt jelentene Kínával szemben, míg az indiai miniszterelnök célja, hogy növelje országa befolyását a világpolitikában.

Biden és Modi várhatóan számos megállapodást köt majd a védelmi együttműködés, a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítás, valamint a Micron Technology és más amerikai vállalatok indiai beruházásaival kapcsolatban.

A látogatás előtt többtucatnyi demokrata képviselőtársa sürgette Joe Biden amerikai elnököt, hogy vesse fel az emberi jogi kérdéseket Narendra Modi indiai miniszterelnöknek az e heti washingtoni látogatása során – írja az Al Jazeera. 

Biden várhatóan kifejezi az Egyesült Államok nemtetszését az Indiában egyre inkább háttérbe szoruló demokrácia, illetve a muszlimokat és más kisebbségeket érő atrocitások miatt, de nem fogja kioktatni Modit a témában

– mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden újságíróknak.

Végső soron azt, hogy Indiában merre halad a politika és mi lesz a demokratikus intézményekkel, az indiaiak fogják eldönteni. Ezt nem az Egyesült Államok fogja meghatározni

– mondta Sullivan.

Modi 2014-es miniszterelnöki kinevezése óta ötször járt az Egyesült Államokban, de ez lesz az első olyan útja, amely „teljes diplomáciai státuszú” állami látogatásnak minősül, annak ellenére, hogy aggodalmak merültek fel a hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt (BJP) vezetése alatt hanyatlónak ítélt emberi jogi helyzet miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.