BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát tesztelt

Phenjan a Keleti-(Japán-)tenger irányába lőtt ki ballisztikus rakétát.

 Észak-Korea feltehetően újabb ballisztikus rakétát indított szerdán – közölte a japán védelmi minisztérium. A tárca később hozzátette, hogy több rakétáról van szó, amelyek a szigetország kizárólagos gazdasági övezetének határain kívül a tengerbe csapódtak. Kisida Fumio japán miniszterelnök utasítást adott az illetékes minisztériumoknak és hivataloknak az információgyűjtésre, illetve arra, hogy próbálják szavatolni a tengeri- és légi közlekedés biztonságát az érintett régióban.

Fotó: AFP

A dél-koreai vezérkar is megerősítette az értesülést, miszerint Phenjan a Keleti-(Japán-)tenger irányába lőtt ki ballisztikus rakétát. A helyi idő szerint csütörtökre virradóra kiadott legfrissebb szöuli tájékoztatás szerint két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indítottak Szunan térségéből, vélhetőleg ezzel tiltakozva Dél-Korea és az Egyesült Államok csütörtökön véget érő, tizenegy napos közös hadgyakorlata ellen. A rakéták mintegy 360 kilométert megtéve zuhantak a tengerbe.

Hadseregünk fenntartja a teljes készültséget szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal, párhuzamosan erősítjük a megfigyelést, és fokozzuk éberségünket további lehetséges provokációkkal szemben – olvasható a dél-koreai vezérkar közleményében. Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll. 

Az amerikai-dél-koreai manőveren legalább egy amerikai B-1B hadászati bombázó is részt vett.

Kémműholdat lőtt fel hajnalban Észak-Korea, szétrobbant az egész

Május után ismét megpróbálkozott egy kémműhold pályára állításával Észak-Korea. A beszámoló szerint a rakétaindítás első és második szakasza tervszerűen ment, de aztán a harmadik fokozat repülése során a vészhelyzeti rendszer hibája miatt robbanás következett be. A következő próbálkozást októberre tervezi az észak-koreai vezetés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.