A tűzvész, amely Hawaii Maui szigetén tombol, eddig legalább 53 ember halálát okozta, ám várhatóan még ez a szám is tovább fog nőni. A helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint a lángok olyan pusztítást végeztek Lahainában, amelynek helyreállítása éveket és dollármilliárdokat fog felemészteni.

Az állam kormányzója, Josh Green szerint a településből szinte csak parázsló romok maradtak, és ez Hawaii történetéknek legsúlyosabb természeti csapása, ezrek váltak hajléktalanná, és mintegy ezer épület elpusztult.

Évekig tart majd Lahaina újjáépítése

– állítja a kormányzó, aki szerint új Lahaina emelkedik majd ki a hamvakból, amelyet Maui a saját értékei szerint a saját képére formál. A város a Hawaii Királyság fővárosa volt egykor, évente mintegy kétmillió turista kereste fel, a szigetre látogatók mintegy 80 százaléka.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A lángok kedden csaptak fel a város közelében, és gyorsan át is terjedtek a településre. A tűz elől sokan az óceánba menekültek, és több ezer helyi lakost és turistát kellett kimenekíteni.

A szigeten még két másik helyen ég a növényzet, miközben a szárazság és az időnként 100 kilométeres sebességet is elérő széllökések nehezítik az oltást. A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló lángok 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. A harmadik tűzről nem közöltek hasonló információkat a hatóságok. Green úgy véli, hogy a halálos áldozatok száma felülmúlja majd a szigetcsoport eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája, az 1961-es szökőár halottainak a számát is. Akkor 61 ember halt meg.

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység, a fosszilis üzemanyagok használata miatti klímaváltozás egyre intenzívebb és szélsőségesebb időjárást és természeti katasztrófákat von maga után.