BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Morawieckiék tiltakoznak a lengyel köztévé kivéreztetése ellen

Donals Tusk lengyel kormányfő keddi bejelentése miatt a közmédia székháza elé vonultak a volt kormánypárt, a Jog és Igazságosság képviselői. Állításuk szerint azzal, hogy Tuskék nem adnak pénzt a közmédia működtetésére, gátolják a médiapluralizmust.

Tiltakozó akcióba kezdtek a korábbi lengyel kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői szerdára virradó éjjel a közszolgálati televízió (TVP) varsói székháza előtt „a demokrácia védelmében”.

Donald Tusk Delivers His Programme Speech At Polish ParliamentLaw and Justice leader Jaroslaw Kaczynski as Donald Tusk delivers programme speech as Prime Minister at Polish Parliament in Warsaw, Poland on December 12, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)Law and Justice leader Jaroslaw Kaczynski as Donald Tusk delivers programme speech as Prime Minister at Polish Parliament in Warsaw, Poland on December 12, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto)
Fotó: Getty Images

A lengyel parlament alsóháza (szejm) kedd éjjel megszavazta a közmédiáról szóló határozatot, amelyben a Polgári Koalícióból, a Lengyel Parasztpártból, a Lengyelország 2050 pártból, valamint az Új Baloldal nevű frakcióból álló, az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció arra szólítja fel az állami kincstárt képviselő illetékes szerveket, hogy foganatosítsanak „javító intézkedéseket” a szerintük elfogult közmédiával szemben.

A PiS frakciójának nagyobb része, 109 képviselő, köztük Jaroslaw Kaczynski pártelnök, nem vett részt a szavazáson, többségük ehelyett a TVP Woronicza utcai fő székházához vonult. Kaczynski a TVP Info hírtelevíziónak a helyszínen nyilatkozva elmondta: a demokrácia védelmében tüntetnek.

Nincs demokrácia médiapluralizmus nélkül, erős kormányellenes média nélkül, és Lengyelországban ez jelenleg a közszolgálati média

– nyilatkozott a PAP jelentése szerint. Tágabb értelemben a PiS a lengyel függetlenség védelmében tüntet – mondta a PiS elnöke. Kifejtette: „Tudvalévő, hogy mi történik az Európai Unióban, hogy vannak lényegében német–francia tervek, amelyek Európa központosítására és arra irányulnak, hogy megfosszák az országokat függetlenségüktől, távlatilag létezésüktől, különösen azokat, amelyek veszélyt jelenthetnek erre a dominanciára.” Bejelentette: 

a PiS képviselői ezentúl tízfős csoportokban állandó ügyeletet fognak tartani a TVP székházánál.

A képviselők jelen vannak a köztelevízió másik, belvárosi székhelyénél is, ahonnan a TVP Info hírtelevízió sugározza adását. Mateusz Morawiecki volt kormányfő ott kijelentette: a parlamenti többség azt mondja, hogy médiapluralizmust akar, de a közszolgálati televízió éppen ezt szavatolja, hiszen eltérő politikai felfogást képvisel azzal szemben, amely például a TVN kereskedelmi televíziót, a Gazeta Wyborcza napilapot vagy az Onet és a WP hírportálokat jellemzi.

Morawiecki a közmédia védelmére szólította fel a lengyeleket: „Védeni kell azt, hogy a közszolgálati televízió más álláspontot képviselhessen, mint a TVN.”

Donald Tusk kormányfő kedden kijelentette: a szejm határozata „az első lépést jelenti a közmédia megjavításában”. Közölte azt is, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges. Andrzej Duda államfő a szejm határozata kapcsán hangsúlyozta: nem vonja kétségbe a parlamenti többség jogát a jelenlegi törvények módosításához, az alkotmány megkerülésével azonban nem szabad változtatni a közszolgálati média helyzetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.