Egy kínai műhold hatolt be kedden Tajvan légterébe. A sziget lakossága az eset után egy légitámadási riasztást kapott a mobiltelefonokra, arra kértek mindenkit, hogy vonuljanak biztonságos helyre. Tajvanon napokon belül választást tartanak, ami meghatározó lesz a szigetállam további működése szempontjából.

A tajvani lakosok a mobiltelefonjukra kaptak riasztást helyi idő szerint kedd délután a légitámadásról.
Fotó: AFP

Helyi idő szerint kedden 15 óra 3 perckor lőtték fel a kínai Szecsuan tartományban, a Hszicsang műholdkilövő központból azt a műholdat, amely dél felől behatolt Tajvan légterébe. A kínai CCTY műsorszolgáltató megerősítette az Einstein-szonda nevű műhold fellövését.

A tajvani külügyminiszter, Joseph Wu közölte, hogy a sziget légterének megsértése napokkal a választások előtt szinte már bűncselekmény 

– írta meg a Reuters.

Gyakorlatilag eldőlt, Kína háborúzni fog

„Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség” – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök újévi beszédében. Szerinte Kína biztosan újra fog egyesülni Tajvannal, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat ugyanis a közös cél tudata kell hogy összekösse, osztozva a nemzet megújulásának dicsőségében.

Tajvan nyomon követi a műhold pályáját, és felkészült arra, hogy szükséges esetben megfelelően reagálhassanak a helyzetre. A műhold miatt kiadott légiriadót most először alkalmazták a szigeten.

A Kína-barát ellenzéki párt, a Kuomintang (KMT) elnöke szerint a kormányzó Haladó Demokrata Párt (DPP) politikai célokból megfélemlíti a lakosságot. Eric Chu elmondta, hogy a kormány által kiadott riasztásban megtévesztő módon műhold helyett a rakéta szót használták. A tajvani mobiltelefonokon megjelenő üzenet angolról fordítva így hangzott:

[Légitámadási riasztás] Figyelem, rakéta lépett be a tajvani létérbe.

A fellőtt Einstein-szonda nem egy titkos kínai művelethez tartozik, hanem egy nemzetközi együttműködés részeként lőtték fel. A műholdat az Európai Űrügynökség, a Kínai Tudományos Akadémia és a Max Planck Fizikai Intézet közösen bocsátotta fel, hogy eddig kevésbé ismert kozmikus jelenségeket figyelhessenek meg vele.