BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz-ukrán háború: Kínát be kell vonni a háború befejezésére tett erőfeszítésekbe

A davosi Világgazdasági Fórum január 15-én veszi kezdetét, de már előtte egy nappal is fontos kérdéseket tárgyalnak a svájci városban. Svájc szerint az ukrán népnek sürgősen szüksége van a békére.

Kínát be kell vonni az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésére irányuló erőfeszítésekbe – vélekedett Ignazio Cassis svájci külügyminiszter vasárnap Davosban, a Kijev által előterjesztett béketervvel foglalkozó nemzetbiztonsági tanácsadók negyedik találkozóján. 

Kyiv,,Ukraine,-,March,16,2023:,Chinese,President,Xi,Jinping
Fotó: KurKestutis

„Kína jelentős szerepet játszik. Meg kell találnunk a módját, hogy bevonjuk ebbe a munkába” – jelentette ki Cassis a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Kína ugyanakkor nem képviseltette magát a megbeszélésen. 

Az ukrán népnek sürgősen szüksége van a békére. Mindent meg kell tennünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak

 – hangoztatta Cassis, hozzátéve: Oroszország és Ukrajna egyelőre nem hajlandó engedményeket tenni egymásnak. Kiemelte, hogy több ország is, amely párbeszédet folytat Oroszországgal, mint például Brazília, India és Dél-Afrika részt vett a davosi találkozón, így fontos szerepet játszhatnak majd a rendezésben. 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője – aki szintén ott volt Davosban – a Telegramon arról számolt be, hogy a Kijev által kezdeményezett rendezvényen 81 ország és nemzetközi szervezet képviselője vett részt, több mint a harmadik, Máltában tartott találkozón. Kiemelte, hogy 

számos olyan ázsiai, afrikai és dél-amerikai ország is képviseltette magát a mostani találkozón, amely korábban nem vett részt a folyamatban. 

Az ukrán politikus rámutatott arra, hogy az ukrán védelmi erők két év alatt visszavették az Oroszág által megszállt terület több mint 50 százalékát, és szerény saját haditengerészeti erejével megsemmisítette az orosz fekete-tengeri flotta potenciáljának ötödét, biztonságossá téve ezáltal a Fekete-tengeri hajózást. 

Zelenszkij nem utazott el Davosba

A davosi Világgazdasági Fórum január 15-én veszi kezdetét, de már előtte egy nappal is fontos kérdéseket tárgyalnak a svájci városban. Mintegy 81 nemzetbiztonsági tanácsadó vesz részt a vasárnapi, ukrajnai béketerv kidolgozására és támogatására rendezetett, immár negyedik találkozón, ami az eddigi legnagyobb a korábbi koppenhágai, dzsiddai és legutóbbi, októberi máltai találkozók után.

A máltai találkozón a béketerv első öt pontját tárgyalták már: a nukleáris kérdések, élelmezés- és energiabiztonság, a foglyok szabadon bocsátása, beleértve a gyermekeket is, valamint Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának helyreállítása témákat

A tisztviselők bíznak abban, hogy a máltai találkozó és a mostani majd elvezet oda, hogy kitűzhetnek egy időpontot egy globális békecsúcsra, ahol támogatásukról biztosíthatják majd a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kidolgozott béketervezetet. A vasárnapi találkozón ugyanakkor az ukrán elnök nem vesz részt – írja a Magyar Nemzet.

Megjósolta Magyarország jövőjét a davosi globális elit, de valamit nagyon elnéztek

A híres-hírhedt Világgazdasági Fórum a bolygót leginkább fenyegető kockázatokról szóló 2023-as jelentése nem sok jót ígér a következő évekre. Csakhogy úgy tűnik, van benne egy vaskos hiba.

Egy magas rangú kijevi tisztségviselő novemberben még arról beszélt, hogy 2024 februárjában sor kerülhet egy csúcstalálkozóra, ahol már a tervezet végrehajtásáról beszélhetnek, Ukrajna eközben viszont attól tart, hogy az izraeli háború megnehezíti a diplomáciai támogatás elnyerését és elvonja a figyelmet az ukrán háborúról.

A béketervezetről szóló tárgyalásokon Oroszország – amely 2022 februárjában indított háborút Ukrajna ellen – nem vesz részt, ugyanis elutasították a béke képletét, mondván, hogy lehetetlen lenne végrehajtani. Egyesek ugyanakkor még mindig bíznak abban, hogy ha sikerül elfogadni a béketervet, az majd egyezkedésre kényszerítheti Oroszországot. 

Amerika kétszer is meggátolta a békét Ukrajnában a szakértő szerint

Továbbra is a nyugat felelősségének látja az Ukrajna ellen indított orosz inváziót John Mearsheimer amerikai politológus, a realista irányzat elismert szakértője, aki szerint az Egyesült Államok a harcok kitörése óta már kétszer is megakasztotta a békefolyamatot Kijev és Moszkva között.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.