BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Metin Gurak - Gheorghita Vlad meeting in Ankara román hadsereg

Jogi béklyó: nem lőhet le ellenséges drónokat a román hadsereg

Reformokat sürget a vezérkari főnök. A törvények mellett ugyanis a román hadsereg katasztrofális állapota is akadályozza az ország önvédelmét.

Gheorghita Vlad tábornok, a román hadsereg vezérkari főnöke a Szabad Európa Rádiónak adott interjújában az ország védelmi erejének a problémáiról számolt be; többek között arról is, hogy bár a szomszédjukban háború folyik, a törvények szerint nem védhetik meg magukat a légi támadásoktól.

Metin Gurak - Gheorghita Vlad meeting in Ankara román hadsereg
Gheorghita Vlad tábornok, a román hadsereg vezérkari főnöke reformokat és a felszerelés korszerűsítését sürgeti.
Fotó: AFP

A jogszabályok alapján békeidőben nem folytathatunk harci műveleteket, beleértve a dróntámadások elhárítását is. Ehhez ugyanis rendkívüli, ostrom- vagy hadiállapotot kellene kihirdetni

– nyilatkozta a vezérkari főnök, aki a román honvédelem borzalmas állapotáról számolt be.

Mint elmondta, ahhoz, hogy a legalapvetőbb önvédelmi akciókat végrehajthassák, például a légterüket megsértő drónokkal szemben, négy törvényt is módosítani kellene: a honvédelmi törvényt, a védelmi minisztérium szervezetéről és működéséről szóló törvény, a fegyverzetről és lőszerek szabályozásáról szóló törvény, valamint a 257/2021-es törvényt arról, hogyan lehet fellépni a Románia légterét engedély nélkül használó repülő tárgyakkal szemben.

S bár a törvények hivatalos szövege nem akadályozná meg a hadsereget abban, hogy mindent megtegyenek hazájuk védelme érdekében, a tábornok szerint más akadályai is vannak a külső támadások elhárításának.

Amikor kineveztek erre a pozícióra, súlyos felszereléshiánnyal küzdöttünk. Nem voltak megfelelő fegyvereink vagy lőszerünk – ezek beszerzéséről csak most kötöttünk szerződést –, és a katonák kiképzése is elfogadhatatlan volt

– magyarázta Vlad, aki jelentős reformokat vezetett be, hogy gatyába rázza a hadsereget. Szerinte ugyanis az orosz fenyegetés nem áll meg Ukrajnánál, és a következő célpont Moldova lesz.

Románia jelenleg egy 80 ezer fős haderővel rendelkezik – a tábornok azt tervezi, hogy a következő években ezt 120 ezerre növeli, ami a kiképzések korszerűsítésével és a fizetések megemelésével járna. Emellett pedig egy nagy méretű, önkéntesekből álló tartalékos hadsereget is létrehozna, amelyet gyorsan aktiválni lehetne egy invázió esetében.

S bár Románia nemcsak Ukrajnával szomszédos, hanem a frontvonalhoz is közel esik, az ország vezetésének látszólag fogalma sincs a védelmi erők állapotáról és képességeiről. A Szabad Európa megkeresésére Mihai Fifor, a képviselőház védelmi bizottságának alelnöke, volt honvédelmi miniszter azt mondta, nem tudta, hogy jogszabályi akadályai vannak a külföldi drónok lelövésének:

Nem tudtam, és ezt nem is nekem kell tudni. Ha a védelmi minisztérium kér egy törvénymódosítást, akkor utánajárunk az ügynek.

Irdatlan tempóban fegyverkezik a román hadsereg

Délkeleti szomszédunk tavaly kétmilliárd dollárral többet költött fegyverkezésre, mint egy évvel korábban. A román hadikiadások így elérik a GDP 2,44 százalékát.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.