BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Haitin már a központi bankot ostromolják a bűnbandák

Több ezer rabot szabadítottak ki fegyveres bűnbandák Haitin, megostromolták a főváros repülőterét, lemondatták az elnököt, most pedig támadás alá vették a központi bankot.

Fegyveres bűnözők egy csoportja ostrom alá vette a Haiti Köztársaság Bankját (BRH) – mondta a bank egyik alkalmazottja. A bűnözők támadásait egyelőre sikerült visszaverniük, a bank meg is köszönte a biztonsági erőknek, hogy megvédik közösségüket.

Fotó: AFP

Haitit hetekig tartó erőszak rázta meg, miután bandák razziáztak a börtönökben, több ezer rabot engedtek szabadon, és lemondásra kényszerítették a miniszterelnököt. Az  BRH a következőt nyilatkozta: „Egy tegnapi incidenst követően Rue Pavee-i telephelyünk közelében a biztonsági erők és a bank biztonsági csapata professzionálisan és hatékonyan járt el”, amikor a bűnözők ostrom alá vették a bankot.

A támadásokban hárman vagy négyen életüket vesztették, egy őr pedig lőtt sebet szerzett.

A BBC szerint a rendőrség megpróbálta visszafoglalni Port-au-Prince azon területeit, amelyeket a hírhedt bandavezér, Jimmy „Barbecue” Chérizier elfoglalt. A helyiek azt mondták a BBC-nek, hogy nem látják a végét a történéseknek; a fővárosban és a környező régióban már egy hónapja szükségállapot van érvényben.

Az Európai Bizottság 20 millió eurós (mintegy 7,6 milliárd forint) humanitárius segélyt juttat Haitinak a példátlan mértékű erőszak miatt megnövekedett szükségletek biztosítására. Az uniós bizottság közleménye szerint a finanszírozás segíteni fogja a humanitárius szervezeteket, hogy kielégítsék a lakosság legsürgetőbb szükségleteit a védelem, a víz- és élelmiszer-ellátás, a higiénia és az egészségügyi szolgáltatások terén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.