Több nézeteltérés is adódott már Kína és a Fülöp-szigetek között a tengeri határok miatt, most viszont a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajóját Kína vízágyúkkal támadta meg a Dél-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású korallzátonyánál. A Fülöp-szigeteki parti őrség szerint két hajójuk kivédte a kínai fél támadását a Scarborough-korallzátonynál, de az egyik hajó megrongálódott a vízágyús támadás következtében.

Kína, China, Philippines, Fülöp-szigetek
Kína vízágyúkkal támadt rá a Fülöp-szigetek partiőrségére / Fotó: AFP

A kínai parti őrség kedden Fülöp-szigeteki hajók kiutasításáról számolt be a Scarborough-korallzátonynál, ám részleteket nem közölt az incidensről. A keletkezett kár bizonyítékul szolgál a kínai parti őrség Fülöp-szigeteki hajók elleni vízágyús támadására – közölte Jay Tarriela, a Fülöp-szigetek parti őrségének szóvivője, kiemelve, hogy 

a kínaiaknak nem sikerült elriasztaniuk a hajókat, amelyek továbbra is folytatják a filippínó halászok védelmében végrehajtott legitim műveleteket.

Tarriela közölte, hogy a kínai parti őrség vízágyús támadása során a BRP Bagacay elnevezésű hajójuk korlátján és fedélzetén keletkeztek károk, a kínai fél emellett egy bójasort is elhelyezett a korallzátony sekély bejáratánál, ezzel gyakorlatilag megakadályozták a területre való bejutást.

A stratégiailag fontos elhelyezkedésű Scarborough-korallzátony nem tartozik egyetlen ország szuverenitása alá, viszont a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetén belül található. Kína több mint egy évtizede foglalta el az atollt és a lagúna körüli vízterületet, amely régóta oltalmat ad a viharok idején menedéket kereső hajóknak.

Peking külügyminisztériumi szóvivője azzal vádolta a Fülöp-szigeteket, hogy hajói Kína engedélye nélkül hatoltak a szóban forgó területre.

Felszólította Manilát, hogy „azonnal hagyjon fel illegális és provokatív lépéseivel”, és „ne tegye próbára Kína eltökéltségét szuverenitása megvédésére”.

A Fülöp-szigetek korábban azzal vádolta Kínát, hogy ciánnal mérgezik a vitatott Scarborough-zátony halban gazdag vizét. A ciánt felhasználó halászat során a mérgező anyag elkábítja vagy meg is öli a halakat, ám a méreg nem válogat az áldozatok között, a kifogott halak az emberre is veszélyesek. A Fülöp-szigetek szerint Kína nem halászathoz használja a ciánt, hanem szándékosan kíván károkat okozni, hogy távol tartsa a Fülöp-szigeteki halászhajókat a zátonytól.