BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Black smoke seen in the sky above the burning Marywilska 44

Az oroszokat sejtik a lengyelországi tűzesetek mögött

Vasárnap egy hatalmas pláza égett le Varsóban, de másutt is felcsaptak országszerte a lángok. Mindez napokkal azután, hogy a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az orosz titkosszolgálatok az európai infrastruktúra ellen terveznek támadásokat.

Az elmúlt napokban tűzesetek sora söpört végig Lengyelországban, melyek között a legnagyobb a varsói Marywilska 44 pláza porig égése volt vasárnap és az ország igazságügyminisztere, Adam Bodnar az oroszokat sejti a háttérben. Egy másik alkalommal egy iskola égett le Grodzisk Mazowieckiben az érettségi alatt, ami miatt 60 embert kellett kimenekíteni.

Black smoke seen in the sky above the burning Marywilska 44, tűz
Fotó: Getty Images

Bodnar a Polsat News nevű tévécsatornának nyilatkozva kapta meg a kérdést, hogy vajon Oroszországnak lehetett-e köze a lángokhoz, miután több helyen is megjelentek olyan információk, hogy az orosz titkosszolgálatok az európai infrastruktúrával szemben készülnek támadásokra.

Több kémet is elfogtak a lengyelek az utóbbi időben

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédban háború folyik és egy hibridháború is zajlik, ezért a legszörnyűbb lehetőségeket sem lehet kizárni – írja az Euractiv. Bodnar mindemellett példaként említette azt is, hogy nemrég kémkedés gyanújával tartóztattak le egy férfit a rzeszówi repülőtéren vagy egy másik személyt, aki egy gyár ellen készült gyújtogatásra Wroclaw-ban. A miniszter szerint számos hasonló eset van.

Bodnar ugyanakkor azt nem erősítette meg, hogy a tüzeket gyújtogatás okozta volna, arra hivatkozva, hogy nem lenne bölcs dolog ilyesmiről beszélnie teljes meggyőződéssel. Ugyanakkor korábban egy kormánypárti képviselő, aki a lengyel parlament nemzetvédelmi bizottságának is tagja arról írt az X-en, hogy 

minden nagyobb tűz vagy más katasztrófa mögött szabotázs állhat, amit keletről irányítanak.

A varsói polgármester, Rafał Trzaskowski hétfőn ugyanakkor arról beszélt, hogy nem kötik össze a tűzesetek utáni nyomozást, ugyanis mindegyik tűz másmilyen. Lengyelország az Ukrajna elleni orosz invázió óta Kijev egyik legfontosabb támogatója volt, amin a kormányváltás sem változtatott.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.