BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden eddiginél őrültebb ötletek a NATO-külügyminiszterek prágai találkozóján

A külügyminiszterek találkozóján a téma ismét Ukrajna támogatása, valamint annak az engedélyezése, hogy az ukránok NATO-fegyverekkel orosz területekre is lesújthassanak.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) ajtaja nyitva maradjon új tagok előtt, beleértve Ukrajnát is – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a NATO külügyminiszteri tanácsának informális ülésén elmondott megnyitó beszédében pénteken Prágában. 

SZIJJÁRTÓ Péter; STOLTENBERG, Jens; LIPAVSKY, Jan, NATO
Szijjártó Péter cseh kollégájával, Jan Lipavskyval és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral / Fotó: MTI / AP / Peter David Josek

A találkozó célja a szövetség nyári, washingtoni csúcstalálkozójának előkészítése, miközben a szervezet igyekszik növelni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A tagállamok közben egymás után oldják fel az ukránoknak adott fegyvereket érintő korlátozásokat, hogy Kijev védekezhessen az orosz területről indított csapások ellen. Lipavsky azt is javasolta, hogy 

készüljön egy közös NATO-stratégia az orosz agresszió megfékezésére.

Jens Stoltenberg főtitkár az ülés előtt újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania a biztonsági rendszerek Ukrajnába küldésének koordinációjában, valamint a kezelő személyzet kiképzésében is ukrán területen.

Egy nappal azután, hogy felreppent a hír, miszerint Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott az amerikai fegyverek oroszországi célpontok elleni használatára, több ország – köztük Hollandia, Finnország, Lengyelország és Németország – külügyminisztere jelezte, hogy támogatja a döntést, mondván Ukrajnának joga van az önvédelemre, akkor is, ha a támadásokat orosz földről indítják.

Háborús pszichózis uralkodik Szijjártó szerint

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint kollégái már hétfőn nagy lendülettel lovallták bele magukat a háborús pszichózisba, amit az amerikaiak és a britek jelenléte tovább ösztönöz. Véleménye szerint ezért 

minden eddiginél háborúpártibb hangulat és őrültebb ötletek várhatók a gyűlésen. 

Egy későbbi bejegyzésben pedig arról írt, hogy Magyarország ebből ki akar maradni, ám a mai nap kemény lesz.

A nyugati fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetését támogató hangok azután erősödtek fel az AP hírügynökség jelentése szerint, miután Harkiv ellen tüzérségi támadásokat indítottak az orosz csapatok oroszországi területekről.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig arról beszélt, hogy a nemzetközi jog alapján joga van az önvédelemhez, így miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, Kijev jogosan lőhet vissza oroszországi katonai célpontokra.

A Reuters információi szerint Stoltenberg évi 40 milliárd euró támogatást szeretne kérni a tagállamoktól Kijev katonai támogatására, amit a szervezet július 9–11-i washingtoni csúcstalálkozóján véglegesíthetnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.