BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sosem volt még ilyen meleg az indiai fővárosban, ahol víz sincs elég

A klímaváltozás miatt az Indiában egyébként nem szokatlan hőhullámok egyre hosszabbak, intenzívebbek és gyakoribbak lesznek. A hőséget a sivatagos Radzsasztán felől fújó szelek hozták Újdelhibe.

Majdnem 50 fokot (49,9) mértek Újdelhiben kedden, amire korábban még nem volt példa a város történetében. Az előrejelzések szerint ráadásul szerdán is hasonló hőség uralkodhat a több mint 30 millió lakosú metropoliszban, amelyet ráadásul vízhiány is fenyeget a kánikula közepette.

India, hőhullám, hőség
Több mint 30 millióan élnek a hőség sújtotta indiai fővárosban / Fotó: AFP

A hatóságok vörös riasztást adtak ki a forróság miatt. Noha Indiában nem szokatlan a perzselő hőség a nyári hónapokban, a tudományos kutatások szerint a klímaváltozás hatására a hőhullámok hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek lesznek a jövőben.

Nincs elég víz a hőség sújtotta városban

Az Újdelhiben működő hatóságok a vízhiány kockázata miatt is figyelmeztetést adtak ki, sőt egyes területeken korlátozták is a vízellátást a fővárosban. Atishi Marlena vízügyi miniszter kollektív felelősségvállalásra szólított fel a pazarló vízfelhasználás csökkentése érdekében – derül ki az AFP jelentéséből.

Atishi elmondta azt is, hogy már tettek lépéseket a vízhiány orvoslására, egyes területeken a készleteket már nem napi kétszer, hanem csak napi egyszer töltik újra. Az így megtakarított vizet azokon a területeken osztják szét, ahol a legnagyobb hiány van, ahol 

a vízkészletek csak napi 15-20 percre elegendők.

A hőhullámot a Radzsasztánból érkező szelek okozhatják, hiszen a sivatagos régióban volt a legmelegebb az országban, a hőmérséklet meg is haladta az 50 fokot, igaz, a tartományban 2016-ban feljegyzett 51 fokos csúcsot nem érte el.

Mindeközben Nyugat-Bengálban és az északkeleti Mizoramban a Remal ciklon pusztított, mely Indiában és a szomszédos Bangladesben vasárnap legkevesebb 38 ember halálát okozta. A bangladesi meteorológiai szolgálat szerint ez volt az egyik legtovább tartó ciklon az ország történetében, ami a klímaváltozás miatt alakulhatott így.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.